Transferul funcționarilor, aplicat și la ANSVSA: După doar 5 zile la Primăria Jilava, mutată în posturi de conducere la ANSVSA

Data actualizării: Data publicării:
roxana ion
Transferul funcționarilor, aplicat și la ANSVSA. Foto: Captură video

Mutări care ridică suspiciuni la ANSVSA. Directoarea de cabinet a președintelui instituției, specialistă în creșterea și înmulțirea porcilor, a câștigat un concurs pentru un post de funcționar public la Primăria Jilava, la Direcția de Asistență Socială, fără să aibă nicio zi experiență în acest domeniu. După doar cinci zile, a plecat de la Primăria Jilava, prin transfer, la ANSVSA, unde președintele instituției a numit-o în diverse posturi de conducere, aferente noului ei statut de funcționar. Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici consideră suspect acest concurs și a promis că va demara o anchetă.

Cariera Roxanei Andreea Ion în Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a prins aripi într-un an. În decembrie 2019 a fost angajată ca simplă asistentă la cabinetul președintelui ANSVSA, după ce înainte lucrase în privat ca medic veterinar. A fost promovată director de cabinet și apoi a câștigat un concurs pentru un post de funcționar public la Primăria Jilava, la Direcția de Asistență socială, fără să aibă experiență în acest domeniu. Roxana Andreea Ion a revenit în ANSVSA după doar câteva zile.

George Lăcătuș - reporter Digi24: Directoarea de cabinet a președintelui ANSVSA a lucrat la Primăria Jilava doar 5 zile, perioadă care se suprapune peste un weekend. După aceea s-a întors aici, la ANSVSA, unde a ocupat mai multe posturi de conducere, potrivit noului său statut, acela de funcționar public.

- Vi se pare suspect acest caz?
Liviu Mălureanu, președinte ANFP: E clar că e cusută cu ață albă. (...) Respectă legea, dar da, sunt anumite semne de întrebare, care se ridică aici.
- E suspect acest concurs?
- Sunt elemente de suspiciune, cum spuneam, pentru că dacă dai concurs la o primărie, dai să rămâi acolo, nu ca să pleci după câteva zile. Că asta e și ideea. Sunt niște lucruri care ridică semne de întrebare. O să analizăm cu departamenul juridic, să vedem dacă avem pârghii legale să investigăm în detaliu.

Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici spune că acest lucru s-a întâmplat din cauza lacunelor legislative.

Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Legea este destul de permisivă, iar conducătorul unității și comisia de concurs au această libertate de a pune sau nu anumite condiții. Trebuie modificată legea în acest sens. De exemplu, când se face o angajare, să fie o perioadă minimă, să stai acolo jumătate de an, dacă te-ai angajat într-o instituție. Să nu mai avem această abordare diferențiată, în care fiecare instituție își croiește, uneori, condițiile de concurs după anumiți candidați.

După ce s-a transferat de la Primăria Jilava la ANSVSA, Roxana Andreea Ion a fost numită în mai multe funcții de conducere de către președintele instituției. Potrivit informațiilor Digi24, Roxana Andreea Ion a fost numită pe 14 decembrie 2020 consilier superior la Direcția generală de control oficial din cadrul ANSVSA. Pe 12 ianuarie 2021, aceasta ar fi fost promovată șef Serviciu de notificare și monitorizare boli.

Președintele ANSVSA a refuzat să răspundă concret întrebărilor Digi24, legate de posturile ocupate de către Roxana Andreea Ion în cadrul instituției, motivând că acestea sunt date cu caracter personal.

„În prezent, Ion Andreea Roxana ocupă funcția publică de execuție de consilier clasa I, gradul profesional superior, în cadrul ANSVSA. Având în vedere faptul că doamna Ion Andreea Roxana nu și-a dat consimțământul, atât CV-ul acesteia, cât și celelalte informații nu vă pot fi puse la dispoziție”. (Robert Chioveanu, președinte ANSVSA)

Avocata Nicoleta Popescu, membră a APADOR-CH, un ONG care apără drepturile omului, consideră că președintele ANSVSA a încălcat Legea accesului la informațiile de interes public.

Avocat Nicoleta Popescu, membru APADOR-CH: Informațiile pe care le-ați solicitat dumneavoastră, în speță CV-ul doamnei și orice alte date care pot și sunt date cu caracter personal, sunt exceptate, în sensul că nu sunt considerate date cu caracter personal și se încadrează la informații de interes public. 

Digi24 a stat de vorbă cu Roxana Andreea Ion, dar aceasta nu a dorit să facem public punctul ei de vedere.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri