Un centru de asistență și recuperare pentru vârstnici, cu 100 de locuri, ar urma să fie înființat în Capitală, cu finanțare PNRR

Data publicării:
Un medic ține mâna unui pacient vârstnic.
Un centru de asistență și recuperare pentru vârstnici ar urma să fie înființat în Capitală. Foto: Profimedia Images

Primăria Capitalei vrea să obţină finanţare PNRR pentru înfiinţarea unui centru de zi de asistenţă şi recuperare pentru persoane vârstnice, cu o capacitate minimă de 100 de persoane, informează Agerpres.

Un proiect în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de marţi a Consiliului General al Capitalei. Conform acestuia, se aprobă depunerea solicitării în cadrul apelului de proiecte PNRR, care vizează construirea, echiparea, operaţionalizarea şi funcţionarea serviciilor sociale a 71 de centre de zi de asistenţă şi recuperare pentru vârstnici.

Este vorba despre o investiţie de 18,4 milioane lei, iar valoarea eligibilă este de 6,1 milioane lei. Consiliul General al Capitalei va suporta toate cheltuielile neeligibile.

Proiectul urmează să fie realizat într-un imobil din Calea Şerban Vodă nr. 164-168, Sector 4, aflat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă a Municipiului Bucureşti.

Potrivit raportului de specialitate, centrul de zi va reprezenta un sistem integrat de servicii specializate pentru persoanele vârstnice din Bucureşti şi va preveni instituţionalizarea acestora. Totodată, serviciile centrului vor reprezenta un ajutor pentru sistemul de centre rezidenţiale din Capitală, "fiind propusă o reconceptualizare a acestora şi o orientare mai accentuată pe întoarcerea beneficiarului la domiciliul său".

Capacitatea va fi de minim 100 de persoane, dintre care 60 în cadrul centrului de zi şi 40 în cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu acordate de echipele mobile.

În Bucureşti, în 2021, persoanele vârstnice reprezentau 18,3% din totalul populaţiei Capitalei, faţă de 15,5%, în anul 2015, potrivit unui raport ONU.

 

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri