Un oraș din Japonia duce lipsă de ninja și oferă salarii de până la 100.000 de dolari doritorilor. De ce a apărut „criza” de ninja

Data publicării:
iga-ryu-ninja-museum

Criză umanitară, criză socială, criză financiară. Există, însă, și criză de ninja? Da. Și se întâmplă chiar în provincia de unde a pornit cultura acestui tip de mercenariat din istoria Japoniei.

ninja
O luptător ninja într-un decor de pădure.

Orașul Iga se află în peninsula Kii, înconjurată de centura muntoasă a prefecturii Mie. Aici este epicentrul artei ninjutsu din Japonia, locul în care au apărut primii luptători ninja în era Sengoku (1467-1600).

Secole mai târziu, Iga trece printr-o penurie de luptători ninja. Nu vă imaginați mercenarul feudal, ci vorbim despre antrenori în arte marțiale care predau în școli specializate în ninjutsu.

Dar nu aceasta este problema cea mai mare a orașului, ci rata crescută a depopulării, realitate demografică pe care o autoritățile vor să o combată acum cu ajutorul luptătorilor ninja. În ce mod? Turismul ninja.

An de an, circa 100.000 de turiști vin în Iga ca să participe la un festival tradițional dedicat culturii ninja. Un potențial pe care primarul orașului, Sakae Okamoto, vrea să îl transforme într-un magnet de bani.

„În momentul de față, lucrăm în Iga ca să promovăm turismul ninja și ca să obținem profit economic. De exemplu, avem un festival ninja la începutul lunii mai. Oamenii vin aici și se îmbracă în ninja. Dar nu este suficient”, a declarat Okamoto în emisiunea de radio Planet Money de la NPR.

Iga are deja un muzeu al luptătorilor ninja, însă primarul Okamoto vrea acum să mai construiască încă unul, diferit de primul, în speranța că turiștii vor petrece mai mult de o zi în orașul său în perioada festivalului.

Edilul spune că a reușit să obțină și niște fonduri guvernamentale de la Tokyo pentru a-și pune în aplicare planul.

Există, însă, un obstacol: Iga trebuie să atragă forță de muncă; și nu doar tâmplari, zidari, ingineri, ci animatori care să devină luptători ninja.  

„Ninja nu este o clasă socială care se poate moșteni fără o pregătire severă. De aceea nimeni nu vrea să devină ninja, de aceea luptătorii aceștia au dispărut tăcuți în istorie”, declara în urmă cu câțiva ani un curator al muzeului din Iga.

În prezent, un luptător ninja poate câștiga până la aproape 100.000 de dolari pe an, mult mai mult decât, raportat la banii vremii, câștigau strămoșii lui medievali.

Chiar și așa, CV-urile întârzie să ajungă în căsuța de e-mail a primarului Okamoto.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri