Una din cele mai importante nave americane se află în Portul Constanţa

Data publicării:
nava

Cea mai mare navă militară din Marea Mediterană se află, pentru patru zile, în Portul Constanţa. E un veritabil colos plutitor. De la bordul ei se iau decizii în toate misiunile pentru cele 40 de nave, 175 de avioane şi pentru cei peste 21.000 de militari care alcătuiesc Flota a VI-a americană.

USS Mount Whitney poate fi considerat creierul flotei a şasea americane. Nava este dotată cu cea mai nouă tehnologie de colectare și transmitere a informaţiilor sub apă, pe apă și din aer în perimetrul în care se află sutele de nave și avioane de luptă care alcătuiesc una dintre cele mai mari flote din lume. Aici se iau toate deciziile legate de fiecare misiune.

La bordul navei sunt 300 de marinari, dintre care 150 sunt civili. Aceştia din urmă au un rol cheie - asigură buna funcţionare a mastodontului în timpul misiunilor.

„Este nevoie de 20 de marinari pentru a pune în mişcare această navă. Cinci dintre ei o conduc chiar de aici, din camera de comandă”, relatează Oana Manoilă, reporter Digi24.

Viitorii marinari, elevii Colegiului Tehnic Militar din Constanţa, au urcat şi ei la bord.

„Aşa vreau să ajung şi eu, ca ei şi îi am ca model pe militarii americani şi români”, a spus unul dintre elevi.

„Nava are o istorie foarte bogată. Este a treia cea mai veche navă din Statele Unite”, spune lt. John Davis, nava "USS Mount Whitney".

Colosul plutitor păstrează şi o tradiţie mai puţin obişnuită: la bord se află un clopot sub care sunt scrise numele tuturor copiilor născuţi pe navă în timpul misiunilor.

USS Mount Whitney este singura navă din Mediterană care poate interveni şi în cazul unor dezastre. Poate adăposti la bord 4.000 de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri