Ungaria acuză „presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului” pentru a renunța la protejarea minorității maghiare din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, mirat, între două afișe NATO
Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Guvernul ungar este supus unei „presiuni masive de pe ambele maluri ale Atlanticului” pentru a renunţa la eforturile de a proteja comunitatea etnică maghiară din regiunea ucraineană Transcarpatia, dar în pofida acestor presiuni nu va renunţa niciodată la eforturile sale, a declarat marți ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după o discuţie avută la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează agenţia MTI şi hirado.hu, preluate de Agerpres.

Cât despre planurile NATO de a convoca o reuniune la nivel ministerial a Comitetului NATO-Ucraina în ciuda opoziţiei Ungariei, Szijjarto a estimat că acest demers prejudiciază unitatea NATO şi a avertizat că Ungaria nu va sprijini niciun pas semnificativ în direcţia aderării Ucrainei la NATO până când „drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite”.

În ce priveşte întrevederea sa cu Stoltenberg, potrivit ministrului ungar secretarul general a descris Ungaria drept "un aliat de încredere al NATO care contribuie la securitatea europeană şi transatlantică".

Ungaria la rândul ei consideră NATO ca fiind o „comunitate de valori”, a menţionat Szijjarto, prin urmare guvernul ungar consideră „important ca apropierea de NATO să fie permisă doar ţărilor care respectă drepturile comunităţilor naţionale”. „Din păcate, nu este cazul Ucrainei de astăzi. Evident, situaţia nu este nouă, începând din 2015 drepturile comunităţilor naţionale, inclusiv ale comunităţii naţionale maghiare, au fost, practic, ştirbite încontinuu”, a observat ministrul ungar. El a amintit că din acest motiv Ungaria a blocat de fiecare dată în ultimii ani convocarea Comitetului NATO-Ucraina.

Potrivit lui Peter Szijjarto, secretarul general al NATO a luat în serios aceste preocupări ale Ungariei. „Secretarul general a declarat însă că, din diverse motive pe care nu eu le voi detalia, va convoca reuniunea Comitetului NATO-Ucraina la nivel ministerial în timpul consiliului miniştrilor de externe din 4 aprilie, în ciuda opoziţiei Ungariei, deşi noi credem că această reuniune ar putea fi convocată doar dacă există un acord unanim”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

„Această decizie prejudiciază unitatea NATO şi procedurile referitoare la consens, dar nu putem decât să luăm act de decizia secretarului general”, a mai spus ministrul ungar. Totuşi, a subliniat Szijjarto, Stoltenberg l-a asigurat că tema minorităţilor va fi inclusă pe agenda acestei reuniuni.

„Ne vom menţine, bineînţeles, poziţia noastră iniţială şi aş dori să spun clar că nu vom susţine niciun pas semnificativ în direcţia integrării Ucrainei în NATO sau Uniunea Europeană până când drepturile comunităţii naţionale maghiare din Ucraina nu vor fi restabilite” şi, „indiferent cât de mare va fi presiunea, nu vom renunţa la protecţia maghiarilor din Transcarpatia, vom continua să-i sprijinim pe maghiarii din Transcarpatia”, a insistat şeful diplomaţiei ungare.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri