Uniunea Europeană, acuzată de președintele filipinez Duterte că ține ostatice vaccinurile împotriva Covid-19

Data publicării:
rodrigo duterte în timpul unor declarații, la un pupitru
Președintele filipinez Rodrigo Duterte. Foto: GettyImages

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a acuzat Uniunea Europeană că reține vaccinuri împotriva Covid-19 în dauna țărilor mai sărace, cărora le lipsește forța de a-și asigura cantitățile dorite, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Rodrigo Duterte susține că există o mare problemă în obținerea de vaccinuri, din cauza că mari puteri ca Uniunea Europeană nu doar că achiziționează cantități uriașe de doze, dar au și amenințat că vor restricționa exporturile de vaccinuri, făcând referire în special la vaccinurile produse de AstraZeneca.

„AstraZeneca a fost ţinută ostatică de Uniunea Europeană”, a afirmat președintele filipinez.

Afirmația vine la o săptămână după ce grupul farmaceutic a comunicat că nu va mai reuși să livreze cantitățile promise de vaccinuri către UE, declanșând o reacție furioasă din partea acesteia.

AstraZeneca este unul din cei şapte producători cu care Filipine negociază acorduri de livrare de vaccinuri, care se vor adăuga milioanelor de doze pe care Manila se aşteaptă să le primească prin programul internaţional COVAX.

Totodată, președintele filipinez deplânge faptul că statelor mai puțin bogate le lipsește forța necesară pentru a-și asigura cantitățile dorite de doze de vaccin.

„Aceasta este o luptă între cei mai mari ofertanţi, care pot plăti primii”, a spus Duterte într-un discurs televizat.

„Aici, noi avem ASEAN (Asociaţia Statelor din Asia de Sud-Est), dar nu suntem la fel de puternici ca UE. Nu avem conexiuni”, a mai spus preşedintele filipinez.

În Filipine au fost raportate până acum peste 527.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, printre cele mai multe din Asia, şi 10.807 decese.

Filipine se află în urma altor ţări din regiune în ce priveşte asigurarea de vaccinuri, cu care Manila speră totuşi că vor fi imunizate în acest an 70 milioane de persoane, adică două treimi din populaţie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri