Urna mobilă, doar cu documente care dovedesc boala. Expert Forum: Cum votează alegătorii suspecți de Covid, puși în izolare telefonic?

Data actualizării: Data publicării:
stampila vot pe o masa
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Autorităţile electorale şi cele din domeniul sănătăţii nu au publicat, până în prezent, instrucţiuni despre cum pot vota alegătorii care au simptome specifice COVID-19, aflaţi în izolare, dar care nu deţin documente justificative, atrage atenţia Expert Forum. În afară de aceștia, mai sunt categorii profesionale care nu ar putea vota din cauza restricțiilor impuse de pandemie.

Legea pentru organizarea alegerilor locale specifică faptul că pot solicita urna specială alegătorii bolnavi sau netransportabili care depun o cerere la secţia de votare şi care ataşează documente justificative. Or, arată Expert Forum, există cazuri suspecte de Covid-19, care prezintă simptome și care au fost plasate în izolare la domiciliu în urma unei convorbiri telefonice cu Direcția locală de sănătate publică, fără a avea documente scrise.

În imposibilitatea de a vota s-ar putea afla și o parte a personalului din sistemul de sănătate, care nu poate părăsi locul de muncă pentru a merge la vot, dar nici nu poate solicita urna specială. 

Legea 115/2015, art. 91

(1) Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secției de votare din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea „VOTAT” și buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. […]

„Întrucât există alegători care nu au documente justificative, întrucât sunt informaţi telefonic de către Direcţiile de sănătate publică despre faptul că trebuie să stea în izolare, considerăm că aceştia nu vor putea vota. Mai mult, vor avea dificultăţi să voteze şi persoanele care nu vor putea părăsi locul de muncă pentru a se deplasa la secţia de votare, cum ar fi personalul din sistemul de sănătate, care nu pot solicita urna specială. Având în vedere că mai sunt două zile şi jumătate până când se depun cererile pentru solicitarea urnei speciale, considerăm că este nevoie de o măsură urgentă şi de organizarea unei campanii de informare intense în perioada rămasă", transmite Expert Forum, printr-un comunicat de presă transmis joi.

Potrivit sursei citate, este "inadmisibil" faptul că până în acest moment Biroul Electoral Central şi celelalte instituţii implicate în organizarea alegerilor nu au luat o decizie, deşi au fost numeroase semnale din public cu privire la această temă, iar data alegerilor a fost anunţată încă din luna iulie.

"EFOR a transmis acum două zile (marţi) o solicitare către BEC pentru a ne comunica cum vor vota alegătorii în această situaţie, dar nu am primit răspuns până în acest moment. Mai mult, credem că autorităţile ar trebuie să aibă o strategie clară pentru situaţia în care nu se vor putea deschide sau se vor închide secţii de votare în cazul retragerii membrilor birourilor electorale, întrucât în această situaţie alegătorii nu îşi vor putea exprima dreptul de vot. De asemenea, trebuie să existe instrucţiuni clare şi detaliate pentru membrii birourilor electorale care vor însoţi urna specială în spaţii cu risc ridicat (de ex. spitale COVID-19, la domiciliul persoanelor diagnosticate cu COVID-19), dar şi o strategie pentru cazul în care aceştia nu îşi vor îndeplini atribuţiile", se menţionează în comunicatul de presă.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri