Vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani, blocată în Cluj și Tulcea. Centrele de bătrâni, informate că nu sunt doze suficiente

Data actualizării: Data publicării:
un batran se sprijina intr-un baston intr-un azil
Foto: Guliver/GettyImages

Vaccinarea a fost amânată în mai multe centre de bătrâni din județul Cluj. Administratorii centrelor au fost sunați să li se spună că nu există suficiente doze de vaccin. Blocaj este și în județul Tulcea, unde persoanele de peste 65 de ani nu mai pot fi programate în acest moment deși ar trebui să fie prioritare.

Aceste situații au apărut în contextul în care autorităţile au justificat amânarea vaccinării mai multor categorii pentru a da prioritate celor peste 65 de ani şi cu probleme de sănătate.

Astfel, în Cluj, câteva centre de vârstnici reclamă că au fost anunţate marți că din lipsă de vaccin vor trebui să mai aştepte pentru o nouă programare.

Ion Butuza, administrator al unui centru de vârstnici, a declarat pentru Digi24 că DSP și Direcția de Protecție Socială au anunțat că nu mai sunt vaccinuri și că trebuie asigurat rapelul celor care s-au imunizat în prima etapă.

"Toate centrele sunt așa, avem un grup unde scrie fiecare ce probleme are, sunt 50 de centre în situația asta. De la DSP Cluj ni s-a spus că se suspendă vaccinurile până se rezolvă problema", a spus Butuza.

Subprefectul de Cluj, Irina Munteanu, a declarat la Digi24 că, până în prezent, dintr-un total de peste 2000 de persoane din centrele rezidențiale, peste 700 au fost deja vaccinate.

"Da, au fost anunțați pentru ca planificasem pe data de 27 și 28, aproximativ 200 de persoane aparținând la cinci centre private, dar în contextul în care avem asigurate la acest moment dozele de rapel și foarte puțin în ceea ce privește etapa întâi, am înaintat către CNAS o adresă să vedem cum abordăm situația.

Nu puteam să dăm drumul acestor echipe mobile care sunt pregătite", a declarat subprefectul de Cluj.

În Tulcea, se pot face doar 120 de doze de vaccin zilnic

Nici în județul Tulcea, persoanele de peste 65 de ani nu mai pot fi programate în acest moment, deși ar trebui să fie prioritare. Locurile sunt ocupate până pe 13 aprilie la singurul centru de vaccinare din județ.

Subprefectul județului Tulcea, Carmen Caloianu, a explicat la Digi24 că pentru acest județ au fost alocate doar două fluxuri, adică 120 doze vaccin zilnic, și că acestea sunt insuficiente.

Ea a afirmat că probabil a fost alocat un număr mai mic de vaccinuri anti-Covid având în vedere că și județul are un număr mic de locuitori.

În Tulcea există un singur centru de vaccinare, cu două puncte pentru imunizare.

Caloianu a afirmat că s-a făcut solicitare către INS pentru zece centre, fiecare cu câte 2- 3 fluxuri.

"Este nevoie de mai multe doze de vaccin. Când pe 8 februarie vom primi încă două fluxuri de vaccinare, cei care acum sunt în așteptare pentru programare, vor fi cu prioritate prinși în fluxul de vaccinare. DSP a cerut suplimentarea dozelor, urmând a fi primite din 8, asta a fost promisiunea", a declarat subprefectul de Tulcea.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri