Sari la conținut

VIDEO. Cum arată nava de război descoperită în Marea Neagră

Marea Neagră este un muzeu subacvatic cu foarte multe surprize de oferit. Aproape de Capul Midia, un scafandru a descoperit epava unui vapor de război, care datează cel mai probabil din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. După aparenţe, ar fi vorba de o navă militară, care lansa mine marine să distrugă submarinele sovietice.

Comoara din adâncuri a fost descoperită la 15 metri adâncime. Scafandrul Iulian Rusu a cercetat-o atent şi crede că este o navă militară care lansa mine marine în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Iulian Rusu, scafandru: „Am identificat şinele pe care se lansau la pupa minele în siaj”.

Epava are 20 de metri lungime şi este bine conservată, iar catargul de 6 metri înălţime a rămas aproape intact. Scafandrul pasionat de istorie s-a bucurat de descoperirea lui, mai ales că altceva căuta de fapt.

Iulian Rusu, scafandru: „Am încercat să indentificăm o bătălie navală din secolul 16-17 între otomani şi Imperiul Ţarist, care s-a dat în zona Vadu. Am dat peste această epavă”.

Cu ultima "comoară" găsită, scafandrul are acum 11 epave descoperite: avioane, corabii şi nave de război. Colecţia lui s-ar putea îmbogăţi: Marea Neagră a fost un teatru de război foarte activ în timpul celui de-al doilea război mondial.

Cmdr. rz. Ion Damaschin, istoric militar: „Au fost multe nave scufundate şi de o parte şi de alta şi nave româneşti, sovietice, germane şi bulgare. Încă nu ştiu dacă s-au descoperit 10-15% din epave.”

Una dintre cele mai importante descoperiri din Marea Neagră a fost făcută acum şase ani: o echipă de scafandri a găsit epava unui distrugător rusesc scufundat în 1941 de armata noastră, după ce nava sovietică începuse să atace Constanţa.