VIDEO. Doar 33 de oi din 14.000 au fost salvate după ce o navă s-a scufundat în Portul Midia

Data actualizării: Data publicării:
oi

O navă cu peste 14.000 de oi s-a răsturnat, duminică, în Portul Midia. Unul dintre marinari a căzut peste bord în timpul răsturnării.

ACTUALIZARE LUNI, ORA 1:00  Nava sub pavilion Palau avea 22 de marinari la bord și s-a scufundat parţial. Au fost salvate doar 33 de animale. Pentru restul, care s-au înecat, se va recurge la o procedură de distrugere a cadavrelor.

Pierderile sunt estimate la 3 milioane de lei.

Vaporul care pleca din portul Midia Năvodari s-a înclinat și a ajuns pe jumătate sub apă.  Autoritățile au fost chemate să salveze, în primul rând, un marinar căzut de la bord.

„O persoană căzută în apă a fost recuperată de îndată şi transporatată cu un remorcher la mal. Aceasta a fost evaluată medical de echipajul ambulanţei din cadrul Serviciul Judeţean de Ambulanţă Constanța şi transportată la spital. Aceasta era conştientă, cooperantă şi în şoc hipotermic”, a declarat o reprezentantă a ISU Dobrogea.

Şi ceilalţi membri ai echipajului au fost aduşi în port. Toţi sunt sirieni şi navigau pe nava sub pavilion Palau, o ţară insulară din Oceanul Pacific.

În Portul Midia fuseseră urcate la bord 14.600 de oi cu direcţia Libia. 

Autorităţile au declanşat o anchetă pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Sunt luate în calcul mai multe ipoteze, dar prima este că nava a fost supraîncărcată. Vaporul era vechi de 39 de ani.

ACTUALIZARE 17.00. Aproximativ 40 de oi din cele 14.600 aflate la bordul navei Queen Hind au fost salvate duminică după-amiază, până la ora 16,30, după ce vaporul sub pavilion Palau s-a scufundat parţial duminică dimineaţă în bazinul Portului Midia, informează ISU Dobrogea.

Potrivit liderului de sindicat al Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), aflat la faţa dezastrului, Robert Robescu, operaţiunile de salvare a animalelor vii de pe puntea navei Queen Hind, scufundată parţial pe bordul drept (tribord), vor continua atâta timp cât este vizibilitate optimă.

''La faţa locului sunt mobilizate aproximativ şapte nave şi şalupe şi alte patru bărci rapide tip RIB, de la ARSVOM, Garda de Coastă şi ISU, dar nu am primit până acum un plan de acţiune, asumat de către o autoritate, astfel că fiecare entitate acţionează în funcţie de aria de responsabilitate specifică, din câte am observat. În mod sigur vom continua operaţiunile, la bordul navei şi mâine dimineaţă, pe lumină'', a declarat, pentru Agerpres, Robert Robescu.

ACTUALIZARE 15.30. Două oi din cele 14.000 aflate pe nava scufundată în Portul Midia au fost salvate până acum. Autoritățile au început operațiunea de salvare a oilor vii cu două nave ale Gărzii de Coastă, în cooperare cu o ambarcațiune tip bombard aparținând ISU Dobrogea. Până acum, autoritățile au anunțat că au salvat două oi, informează Mediafax.

În aceste momente, vasul este jumătate sub apă, însă scufundarea sa a fost oprită.

ISU Constanța a anunțat că s-a întrunit ședința comitetului județean pentru situații de urgență și se stabilesc măsurile care vor fi luate pentru a evacua animalele vii, ulterior cele decedate. Încă nu se cunoaște numărul ovinelor care au scăpat cu viață în urma accidentului.


Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, duminică, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, anunță Inspectoratul Poliţiei Judeţene (IPJ) Constanţa.

Potrivit IPJ Constanţa, apelul de urgenţă a fost primit la ora 11.51, prin dispeceratul 112, fiind solicitată intervenţia pentru salvarea echipajului de la bord şi a unui marinar căzut în apă Portului Midia.

"Marinarul căzut peste bord a fost salvat de către autorităţile portuare şi colegii săi, au fost preluaţi de pe navă şi aduşi în siguranţă, la cheu, tot de către Căpitănia Portului Midia. Marinarul recuperat din apă a primit îngrijiri la ţărm dar a refuzat transportul la spital", informează IPJ Constanţa, citat de Agerpres.

Restul echipajului a fost adus în siguranță la mal.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor web: A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri