VIDEO Pierderi financiare mari pentru hotelieri și peisaje dezolante în stațiunile de la munte: „Iarna asta avem o primăvară frumoasă”

Data actualizării: Data publicării:
munte
Pierderi financiare mari pentru hotelieri și peisaje dezolante în stațiunile de la munte. Foto: Captură video

Coșmarul hotelierilor din Apuseni s-a transformat anul acesta în realitate, cu pierderi financiare și un peisaj dezolant în stațiuni. În lipsa zăpezii, pârtiile de schi sunt imense întinderi de noroi. Temperaturile în zonă au ajuns, în aceste zile, chiar și la 15 grade Celsius.

Utilajul care nivelează pârtia mare din Arieșeni zace nefolosit din sezonul trecut. Nu a nins deloc de săptămâni bune, iar temperaturile ajung și la 15 grade în timpul zilei. Pe pârtia de alături se schiază, dar doar pe două treimi din lungime, după ce administratorii au reușit, cu greu, să producă zăpadă artificială.

Turist: E trist, pentru că toți iubitorii sezonului alb sunt dezamăgiți, cred. Nu am mai văzut așa ceva! Nu am mai văzut așa ceva! Păcat!

Călin Gligor - administrator pârtie: Pentru businessul nostru dacă nu funcționează pârtia, vă dați seama, nu funcționează niciun serviciu în jur. Ne bucurăm de două treimi de pârtie, am pregătit zăpada cu eforturi destul de mari.

Localnicii își amintesc că și acum 10 ani, în Arieșeni, a fost o iarnă la fel de caldă, iar sezonul de schi a durat atunci doar trei săptămâni.

Alexandru Fluieraș - instructor de schi: De regulă o dată la 10 ani, mi se pare că în 2001, 2010. Vorba unui prieten, iarna asta avem o primăvară frumoasă.

-Măcar se poate schia la noi, din moment ce în țară nu prea se poate schia, măcar atât avem și noi.

Cei mai afectați rămân însă administratorii de pensiuni și hoteluri, care vorbesc deja despre cel mai prost sezon din ultimii ani.

Florin Anton - proprietar pensiune: Din punct de vedere al încasărilor, pentru Vârtop anul acesta e un dezastru prin lipsa zăpezii, în primul rând. Dar ar fi mult mai bine dacă și autoritățile s-ar implica puțin.

Daniel Groza a cumpărat o pensiune în urmă cu trei ani. Încasările slabe l-au determinat să o scoată, la rândul lui, la vânzare.

Daniel Groza - proprietar: Din păcate, lăsând la o parte zăpada, autoritățile și cei care ar trebui să se implice nu acordă deloc importanță și motiv pentru care mă gândesc și să renunț.

Situația din Apuseni nu este, însă, singulară. Singurele pârtii pe care se schiază în prezent sunt cele cu instalații de producere a zăpezii artificiale, însă și acolo temperaturile ridicate le dau mari bătăi de cap administratorilor de domenii schiabile.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri