VIDEO. Polițiștii, instrucție dură cu profesioniști de la Forțele Speciale. Cum decurge un antrenament

Data actualizării: Data publicării:
politisti antrenament
Polițiștii, intrucție dură cu profesioniști de la Forțele Speciale. Foto: Captură video

Toți polițiștii din România vor trece, în lunile următoare, prin antrenamente dure. Ministerul de Interne vrea ca imaginile cu agenți lăsați în ofsaid de infractori, fie în trafic, fie la o banală încătușare, să nu mai existe. Așa că a angajat antrenori profesioniști, de la Forțele Speciale.

Unul dintre modulele de pregătire este acela al conducerii autospecialelor de poliție în misiune. În poligon, polițiștii vor simula situații întâlnite în trafic.

În poligon instructorii auto îi învață cum să facă slalom prin trafic și să evite inclusiv obstacole, atunci când e nevoie.

Robert Iacob - instructor: Frânare. Frânare de urgență, apoi plecăm în șicane. Șicanele trebuie abordate către interior, din interior spre exterior.

După ce ajung la misiune, polițiștii trebuie să învețe să-și păstreze calmul, să fie siguri pe ei, iar arma - elementul pe care să știe să-l folosească, în siguranță. Un alt modul de pregătire este acela al tragerii în poligon.

Instructorii trebuie să-i învețe pe polițiști să tragă la o țintă cu diametru de 4 cm. Precizia este extrem de importantă într-o misiune, mai ales că polițiștul nu trebuie să facă victime colaterale.

Cms. șef Marius Bălan: Tragerea pe care o executăm vizează focusarea și dobândirea elementelor care construiesc precizia prin repetiție, astfel încât în condiții de stres să se transforme în reflexe.

Inspector principal Cătălin Zevedei: Pentru unii trăgători sunt de ajuns 500, 1.000 de cartușe, alții mai mult. Ideea e că, atâta timp cât lucrează la rece, nu ar trebui să fie o perioadă foarte lungă, depinde de abilitățile fiecăruia.

Antrenamentul presupune inclusiv exerciții fizice care să-i crească pulsul polițistului, simulând situațiile din teren.

Și pentru că, de multe ori, am văzut imagini cu polițiști care nu reușeau să încătușeze un suspect sau care nu știau cum să reacționeze într-o situație în care era amenințat cu o armă albă, un al treilea modul de pregătire este despre tehnicile de autoapărare.

Cms. șef Marius Bălan: Prioritatea în programul de pregătire este a polițistului care acționează în mediul stradal și care are un risc de expunere foarte mare. Fără a estima un termen în care acesta va dobândi un anume nivel de cunoștințe, deprinderi - constanța pregătirii e cea care garantează atingerea obiectivelor și anume să poată reacționa eficient astfel încât cetățeanul să se simtă sigur când poliția intervine.

Direcția de Pregătire profesională are acum peste 100 de instructori, foști lucrători ai trupelor speciale. Primii, intră la antrenament, polițiștii din Capitală.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri