VIDEO. Scufundătoarele haenyeo, supranumite „Sirenele Coreei de Sud”. O mică poveste a unei comunități semi-matriarhale

Data actualizării: Data publicării:
jeju-island-woman-divers-6

Pe insula sud-coreeană Jeju trăiește o veche comunitate semi-matriarhală în centrul căreia se află imaginea scafandrelor „haenyeo”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sunt cunoscute ca „Sirenele Coreei de Sud”, datorită stilului de înot.  

Unele dintre curajoasele scufundătoare au chiar vârsta de 80 de ani și mențin vie – din generație în generație - o economie locală bazată în mare parte pe produsul muncii lor: culeg fructe de mare și prind pești în largul coastelor celei mai mari formațiuni insulare din Peninsula Coreea.

Regulile comunității sunt spartane. Haenyeo lucrează 7 zile pe săptămână, iar fiecare scufundare, fără tuburi de oxigen, nu trebuie să dureze mai mult de un minut.

Fiecare scufundare începe cu un ritual șamanic, se spun mai înainte rugăciuni către Jamsugut, zeița mării. Scafandrele se roagă pentru o captură bogată și pentru protecție divină pe durata imersiunii.

Scufundătoarele acestei confrerii sunt împărțite în trei categorii, în funcție de nivelul de experiență: hagun, junggun și sanggun.

Sanggun reprezintă categoria femeilor cu cea mai mare experiență în branșă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri