Digistoria – cele mai importante evenimente petrecute în 22 mai

1455 RĂZBOIUL ROZELOR

Războiul Rozelor, conflictul care a schimat istoria Angliei, a început acum 568 de ani. Armatele caselor York și Lancaster se confruntă la St. Albans, la 35 km de Londra.

Victoria este a trupelor York, care aveau ca însemn un trandafir alb. Regele Henric al VI-lea, reprezentant al Casei Lancaster, cu trandafirul roșu ca simbol, e prins.

Conflictul dintre trandafirii albi și roșii va ține mai bine de 32 de ani. Din conflict va ieși triumfătoare dinastia Tudor, care avea ca simbol un trandafir roșu cu alb.

1965 TELEENCICLOPEDIA

Acum 58 de ani, românii au văzut la televizor o emisiune nouă: Teleenciclopedia. Așa cum îi spune și numele, era o serie de documentare scurte pe diverse teme.

Românii aflau de la televizor despre artă, istorie, natură, știință, tehnologie și multe altele. Până în 1990, a fost cea mai populară emisiune a Televiziunii Române.

Teleenciclopedia este difuzată și astăzi. Genericul a fost schimbat cu timpul, dar constantă a rămas coloana sonoră, o melodie compusă de Nicolae Kirculescu.

1762 SIMBOL AL ROMEI

Fontana di Trevi, unul dintre monumentele simbol ale Romei, împlinește 291 de ani. Pe această dată, Papa Clement al XIII-lea inaugura fântâna în stil baroc.

Construcția a durat 30 de ani. Nici cel care a comandat fântâna, Papa Clement al XII-lea, și nici arhitetul Nicola Salvi, nu au apucat să vadă finalizarea construcției.

În centrul fântânii este o statuie a zeului Neptun. Turiștii sunt atrași de Fontana di Trevi datorită legendei. Se zice că cine aruncă o monedă în apă va reveni la Roma.

Recomandări video

Cele mai vizionate