„24 de minute” | Proiectul parcului natural Văcărești, în curând pe masa premierului

24 Minute

De asemenea, Cristian Lascu a declarat că proiectul de transformare a Parcului Văcărești în parc urban a apărut în urmă cu patru ani și că mai mulți miniștrii și-au asumat creearea acestui parc, fără rezultate concrete însă. 

„Acest proiect a început în urmă cu patru ani, printr-un articol publicat în National Geographic, mulțumită unui fotograf care a stat acolo și a fotografiat fauna. A produs un efect deoosebit în media mai ales. Ne-am dat seama cât de simpatizat este proiectul și ideea de a avea o astfel de rezervație în centrul Bucureștiului. Pe atunci Rovana Plumb, ministru de mediu, și-a asumat anagjamentul politic de a transforma acest parc. Toți miniștrii care au fost în următorii patru ani și-au asumat creearea acestui parc. Am avut o susținerea a doi prim-miniștrii. Și parcul nu există”, a spus activistul de mediu. 

Un motiv pentru această întârziere îl reprezintă și procesele aflate pe rol ale oamenilor care au cerut revendicarea proprietăților din acea zonă, care le-au fost luate în perioada comunismului. Cristian Lascu spune că aceste persoane trebuie despăgubite. 

„Unii dintre cei care au avut proprietăți acolo și le revendică, unii dintre ei având hotărâri judecătorești definitve, ei trebuie despăgubiți. Acel pământ care a fost acum 30 de ani este total diferit astăzi. Acolo este și un dig, o mare investiție a statului”, a spus Cristian Lascu. 

De anul trecut Parcul Văcărești a trecut în administrația Ministerului de Mediu. Actualul ministru al Mediu sprijină acest proiect și a făcut o vizită în zonă. Acum premierul Dacian Cioloș trebuie să semneze actul prin care parcul devine arie protejată. 

„Guvernul României trebuie să dea hotărâre pentr transformarea parcului în arie protejată. Ministerul Mediului a pregătit proiectul și trebuie să ajungă pe masa prim-ministrului, despre care știm că susține proiectul și este un mare iubitor de natură. Avem semnale că Dacian Cioloș susține proiectul”, a spus Cristian Lascu. 

Dacă proiectul este semnat de premier, în termen de șase luni se va organiza o licitație. Cristian Lascu spune că Asociația „Parcul Natural Văcărești” din care face parte ar dori ca proiectul să fie administrat de un consorțiu din care să facă parte Asociația, primăria generală, primăria de sector, instituții de învățământ superior și instituții de profil precum Muzeul Antipa din Capitală. 

Viitorul parc ar urma să fie împărțit în două zone: zona tampon și zona protejată. În ambele se va permite accesul publicului. 

„Parc natural prin defniție presupune o armonie între viața sălbatică și comunitățile umane. Are o valoare culturală, educacională foarte mare. În zona tampon să existe un acces neîngrădit, cu piste pentru bicicliști, o scenă de spectacol, puncte comerciale. Pe urmă, zona principală unde accesul se face tot neîngrădit, dar pe alei și poteci care duc spre terase observator și foișoare”, a spus Cristian Lascu. 

De asemenea, Cristian Lascu a atras atenția asupra unei probleme serioase cu care se confruntă România, respectiv defrișările ilegale de păduri. El a atras atenția că 75 % din biodiversitatea României este reprezentată de păduri și a propus crearea unui instituții de monitorizare a pădurilor independentă. 

Totodată, Cristian Lascu a vorbit și despre „comorile” pe care le-a descoperit în activitatea sa de cercetător speolog. 

Trebuie să fim atenți cu cuvântul comoară. Am descoperit Peștera Movila, acel celebru ecosistem. Pentru că am zis la un post de televiziune că e comoară științifică acolo, localnicii s-au dus și au spart zidul peșterii cu dinamită convinși că vor găsi o comoară. Am avut norocul că la o peșteră cimitir preistorică am găsit aur. Valoarea arheologică a fost deosebită”, a spus activistul și cercetătorul speolog Cristian Lascu. 

Activistul de mediu Cristian Lascu a declarat la emisiunea online „24 de minute” că premierul Dacian Cioloș trebuie să semneze actul de transformare a Parcului Văcărești din Capitală în arie protejată. Odată ce acest pas a fost făcut, urmează transformarea Parcului Văcărești în parc urban.

Alte Recomandări