„24 de minute”|Istoricul Cosmin Popa: Există o legătură între înlăturarea Principelui Nicolae și...

24 Minute

Cosmin Popa a precizat că retragerea titlului și excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune la tron a venit în momentul în care Principele se implicase în viața publică și reușise să restabilească legătura Casei Regale cu un public mai tânăr.

Evenimentul a simbolizat victoria liniei prințului consort în interiorul Casei Regale. Dacă cineva nu crede că există o legătură între îndepărtarea Principelui Nicolae și retragerea din viața publică a Regelui Mihai este naiv. Casa Regală este datoare cu explicații în legătură cu excluderea principelui Nicolae. Ceea ce s-a întâmplat în cazul principelui Nicolae este incalificabil. Era o persoană activă și deschisă către modernitate și tineret. Nicolae a relansat legătura între Casa Regală și români. Această legătură s-a rupt. Nu poți consolida încrederea între cele două entități prin politici de personal bazate pe tot felul de resorturi lipsite de transparență”, a spus istoricul. 

Referitor la viitorul Casei Regale, istoricul Cosmin Popa a declarat că „în momentul de față, Casa Regală este parte a unui plan politic care nu pleacă întotdeauna de la premise sănătoase pentru ea”.

„Mie în momentul de față îmi e neclar viitorul. Se vorbește intens ca într-o campanie propagandistă de o pregătire a Casei Regale de asumare a unui rol mai important. În momentul de față nu văd decât cărți de bucătărie, vizite protocolare, absențe de la ceremonii, o compoziție enigmatică a Consiliului. Îmi este foarte neclar viitorul. Cred că răspunsurile sunt în mai mică măsură decât ne-am dori în interiorul Casei Regale. În momentul de față, Casa e parte a unui plan politic care nu pleacă întotdeaua de la premise sănătoase pentru ea”, a conchis istoricul. 

Istoricul Cosmin Popa a declarat că lipsa unui comunicat oficial din partea medicilor care îl tratează pe Regele Mihai lasă loc de speculații.

Ce observ este că nu avem un buletin privind starea de sănătate asumată de o instanță medicală, avem doar informațiile furnizate de un membru surpriză al Consiliului Regal, Andrew Popper. Când e vorba de persoane publice, informările cu privire la starea de sănătate sunt asumate nu numai de reprezentanți, ci și de calificați profesional. Suntem pe tărâmul speculațiilor. Nu avem o responsabilitate de ordin profesional și lasă loc unor zvonuri legate de temeiul acestor diagnostice medicale”, a spus istoricul. 

Istoricul a declarat că Mihai I este depozitarul „ a tot ce a fost mai bun și nobil în existența politicii românești”.

„Nu aș putea să spun ce reprezintă pentru toți românii, pot să spun pentru mine. Mihai reprezintă simbolul unui destin tragic, a reprezentat foarte multă vreme dupa 1990 o speranță și sper ca în acest moment să reușim să-l calificăm pentru posteritate ca un simbol. Asta nu depinde numai de noi. Percepția noastră despre un personaj public este și rezultatul actelor asumate de el. Mihai I este poate depozitarul a tot ce a fost mai bun și nobil în existența politicii românești chiar dacă această percepție nu a fost mereu acoperită de fapte”, a declarat Cosmin Popa. 

Consiliul Regal a anunțat, la începutul săptămânii trecute, că Regele Mihai I suferă de leucemie cronică și carcinom epidermoid metastazat și că a decis să se retragă din viața publică. Principesa Margareta, Custodele Coroanei, a fost numită succesoarea Regelui Mihai.

Regele a fost supus unei intervenții chirurgicale și este tratat la o clinică din Lausanne.

În ultimele săptămâni am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care familia și țara sărbătoresc 150 de ani de la formarea dinastiei. Sunt sigur că Margareta, Custode de Coroană, va găsi înțelepciunea de a mă reprezenta. Am cerut Consiliului Regal să își continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelul Coroanei”, a fost mesajul Regelui Mihai, transmis pe 1 martie. 

Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu legitim al Principelui Carol al II-lea si al Principesei Elena. A fost suveran al României în două rânduri, între 1927 şi 1930, apoi între 1940 şi 1947.

Majestatea Sa a fost ultimul supravieţuitor dintre monarhii aflaţi pe tron în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost decorat atât cu Ordinul Victoria, cea mai înaltă distincţie a Uniunii Sovietice, cât şi cu Legiunea de Merit în grad de Mare Comandor al Statelor Unite ale Americii.

În 2012, la Jubileul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, Regele Mihai a ocupat locul de onoare din dreapta acesteia, în semn de recunoaştere a vieţii sale austere, dedicate valorilor democratice.

Citiți și: 
PORTRET | Regele Mihai: de la viața în exil la discursul istoric în Parlament
REGELE MIHAI ESTE GRAV BOLNAV ŞI SE RETRAGE DIN VIAŢA PUBLICĂ
PORTRET | Principesa Margareta, succesoarea Regelui Mihai
Retragerea Regelui Mihai, în presa din întreaga lume

Istoricul Cosmin Popa a declarat la emisiunea „24 de minute” că înlăturarea Principelui Nicolae a „simbolizat victoria liniei prințului consort în interiorul Casei Regale”. De asemenea, istoricul a precizat că între cele două evenimente-îndepărtarea principelui și retragerea din viața publică a Regelui Mihai- există o legătură clară. Istoricul a atras atenția că până acum nu există nicio informație oficială care să justifice excluderea Principelui Nicolae din linia de succesiune la tron.

Alte Recomandări