Dan Claudiu Degeratu: Nu este exclusă reintroducerea vizelor pentru Marea Britanie

Dan Claudiu Degeratu a spus despre noul prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May, că este „a doua doamnă de fier”, după Margaret Thatcher. „Cred că Marea Britanie a luat o opțiune clară pentru o negociere bine focalizată, rapidă și care să urmărească maximizarea unor rezultate bune pentru ieșirea din UE cu costuri mici”, a precizat el.

„Londra nu va fi foarte generoasă și tolerantă cu Bruxelles-ul în această ieșire”, a mai spus analistul de securitate externă.

În ceea ce privește aspectele financiare, acesta a spus că Londra este un centru financiar important al zonei Euro. „Sunt studii care estimează că în zona Euro va fi o scădere de 0,2 la sută din creșterea economică, ceea ce e un impact mare”, a subliniat el.

„Ce este important în negociere este următorul lucru: chiar dacă Londra a acceptat agenda rapidă a Bruxelles-ului, în același timp are pregătiți pași importanți greu de admis de Bruxelles - piața financiară - pe termen scurt zona Euro va fi afectată. Cu cât această negociere se lungește pe zona financiară, cu atât Bruxelles va fi mai tolerant și va accepta din cerințele Londrei. Este o chestiune folosita la maximum, cea legată de interdependența financiară”, a spus Dan Claudiu Degeratu.

Expertul a mai spus și că ar putea să existe măsuri de austeritate, având în vedere că economia britanică a înregistrat o scădere după referendumul din 23 iunie.

Dan Claudiu Degeratu a atras atenția și că guvernul condus de Theres May trebuie să fie atent și la tendințele de separație ale Scoției și Irlandei de Nord. „Aceste temeri sunt reale în măsura în care, pe parcursul negocierii ieșirii, anumite forțe din Scoția și Irlanda de Nord să nu fie de acord cu stadiul negocierii cu Bruxelles”, a precizat el.

În continuare, Dan Claudiu Degeratu a spus că Scoția poate să candideze la UE doar dacă devine subiect de drept internațional.

„Dacă este recunoscut ca stat internațional, dacă avem această recunoaștere trecută prin Organizația Națiunilor Unite, să devină actor internațional cu drepturi depline. Nu trebuie să uităm că, așa cum e cazul regiunii Catalonia, nu trebuie să ne așteptăm la o recunoaștere oficială a unui posibil scenariu al unei Scoții independente din partea tuturor statelor membre”, a precizat el.

Totodată, poate cel mai cunoscut ministru din cabinetul May este Boris Johnson, despre care Dan Claudiu Degeratu a spus că „nu vom mai asista la excentricități”, din partea lui.

Un alt personaj este David Davis, numit secretar de stat pentru ieșirea din UE. „Va fi unul dintre băieții răi ai echipei de negocieri”, a spus expertul despre acesta.

Legat de negocieri, acestea ar putea începe la sfârșitul lunii august-începutul lunii septembrie.

Poate unul dintre cele mai importante aspecte ale ieșrii Marii Britanii din UE este imigrația, iar mesajul noului primar al Londrei a fost unul liniștitor. Sadiq Khan a declarat ieri că europenii din Uniune care lucrează în capitala Regatului sunt bineveniţi.

„Cred că prin acest mesaj partea britanică încearcă să se asigure, cel puțin ca pe acest subiect să nu intre în coliziune cu Bruxelles. Adică acest subiect să nu fie negociat printre primele și să nu fie blocat printre primele. Această problemă va fi lăsată mai la coada listei, la început se vor negocia cele prioritare Londrei - cele financiare, cele industrale, de taxe și relații vamale și la sfârșit sunt abordate și problemele care vor fi mai sensibile. E și o tactică de feliere a agendei pentru a da un semnal pozitiv Bruxelles-ului”, a spus Dan Claudiu Degeratu.

Analistul nu exclude varianta reintroducerii de vize pentru Marea Britanie. „Vă dați seama cu ce putem asocia un declin economic al Londrei? Cu un protecționism pentru forța de muncă proprie și atunci sistemul de vize e partea acestui sistem”, a subliniat el, asta în condițiile în care Canada vrea să relaxeze regimul de vize pentru români.

„Din păcate, și economic și politic, Londra se va îndepărta de Canada și SUA și nu va mai avea un cuvânt de spus în politica vizelor în relație cu UE sau cu SUA. Pe termen scurt va exista o îndepărtare, pentru că și Franța și Canada vor profita la maxim de faptul că această forță de muncă s-ar putea reorienta”, a spus Dan Claudiu Degeratu, adăugând că românii nu vor exclude posibilitatea traversării oceanului pentru locuri de muncă mai bine plătite în Canada.

În ceea ce privește petiția privind organizarea unui al doilea referendum, Dan Claudiu Degeratu a spus că Parlamentul ia în discuție acest subiect pentru a asculta poporul, însă acestea sunt prevederile procedurale.

Recomandări video

Cele mai vizionate