Agenții de Poliție amenință Guvernul cu proteste

Data actualizării: Data publicării:
emblema politie
Foto: Facebook Poliția Română

Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie ameninţă că deschide un nou front de protest faţă de Guvern. Sindicaliștii spun că vor protesta în faţa Ministerului Afacerilor Interne, dacă salariile lor nu sunt recalculate. 

Sindicaliștii spun că salariile agenților de poliție sunt în continuare calculate la nivelul anului 2009, atunci când salariul minim era 600 de lei. 

Am luat această hotărâre deoarece în februarie 2016 a fost emisă hotărârea de guvern numărul 1 prin care se stabilea majorarea salariului minim la 1.450 lei. La ora actuală polițiștii din România au salariile calculate la nivelul lui 2009, adică la salariul minim de atunci, de 600 lei. Am trimis mai multe adrese către MAI, Parlamentului, Guvernului, Presedinției. N-am primit niciun răspuns. Probabil nu au ce răspuns să dea. Nu știu cum să aplice această hotărâre sau ne punem întrebarea dacă n-or avea bani în buget. Așteptăm data de 14 martie să intrăm în posesia salariilor și dacă vom constata că nu există nicio majorare conform salariului minim, vom lua hotărârea să ieșim în stradă pentru a ne putea recupera suma cuvenită. Cu siguranță vor fi într-un număr foarte mare pentru că la nivelul MAI sunt foarte mulți polițiști de frontieră care nu intră în aceste drepturi. Pe lângă ei sunt și colegii de la jandarmerie și pompieri, dar ei nu pot protesta alături de noi. În sindicatul nostru avem 17-18.000 membri. Toți ne susțin”, a spus Adrian Diugu, șeful Sindicatului Național al Agențiilor de Poliție.

Reprezentanţii SNAP au trimis ministrului de Interne, Carmen Dan, o adresă prin care solicită aplicarea Hotărârii de Guvern nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut şi în cazul poliţiştilor, poliţiştilor de frontieră, jandarmilor şi pompierilor.

„Prin prezenta solicităm aplicarea HG 1/2017 şi lucrătorilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri) aşa cum este prevăzut, cu un calcul real, indicele de salarizare la salariul minim pe economie la nivelul anului 2017", i-au scris agenţii de poliţie ministrului.

Agenții de poliție spun că nu au protestat până acum pentru că au sperat că MAI le va acorda drepturile care li se cuvin potrivit legii.

„Menţionăm faptul că personalul MAI (poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi pompieri) nu şi-a revendicat acest drept deocamdată în stradă protestând, în speranţa că MAI va pune în aplicare în termenul legal acest drept care li se cuvine conform legii. Poliţiştii, poliţiştii de frontieră, jandarmii şi pompierii sunt singura categorie bugetară care a rămas cu salarizarea în urma tuturor bugetarilor, adică la nivelul anului 2009, iar la vreme grea, când îşi fac datoria, cu toate riscurile, sunt lăudaţi de toate puterile statului, inclusiv de societatea civilă, aducându-le mulţumiri, chiar înmânându-le flori în semn de recunoştinţă", mai scriu reprezentanţii SNAP.

Poliţiştii nu exclud nici posibilitatea de a cere societăţii civile să le susţină protestele și au solicitat o întâlnire în regim de urgență cu ministrul de Interne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri