Când putem vorbi de defăimarea unui popor? Ce spune Andrei Pleșu

Data actualizării: Data publicării:
plesu

Niciun popor nu poate fi defăimat, spune Andrei Pleşu. De ce? Pentru că nu poate fi definit integral doar prin câţiva reprezentanţi care mai fac şi greşeli de exprimare în propria limbă!

„Depinde ce numim defăimare, pentru că una din formele cele mai acute ale defăimării este lingușeala bleagă și lăcrămoasă. Asta este tot o formă de defăimare”, spune Andrei Pleșu.

„Există și autodefaimare subînțeleasă. Dacă trimiți să te reprezinte la Bruxelles pe cineva care nu știe nicio limbă, care nici limba lui nu o știe bine și care n-are în spate nicio ispravă, asta e un fel de a-ți da singur palme”, punctează scriitorul.

„Dacă spui: România e un popor de proști, asta e o defăimare. Întâi nu trebuie să spui despre nicio comunitate lucruri generale și 2. nu e adevărat. Niciun popor nu e definibil în sensul asta. Și în România, slavă Domnului, sunt oameni de toate calibrele. Și sunt și foarte mulți oameni deștepți. Asta e o defăimare. Dar dacă spui că România a încăput pe mâna unor hoți, unor proști, asta e defăimare? Nu. Este un strigat de ajutor”, explică Andrei Pleșu.

Restul comentariilor pe tema proiectului de lege care va taxa defăimarea ţării le puteţi urmări mai jos. Emisiunea „În faţa ta” de la Digi24 începe la miezul nopţii în fiecare sâmbătă și duminică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri