Angajații care ar trebui să lucreze 24 de ore pe zi, conform contractelor. Autoritățile spun că e legal

Data actualizării: Data publicării:
doua joburi

Două sau mai multe contracte de muncă de opt ore în acelaşi timp. În România există deja o categorie de angajaţi care nu se teme de surmenaj şi munceşte simultan în mai multe locuri, cu contracte cu normă întreagă. E legal, spune Inspectoratul Teritorial de Muncă. Rămâne la latitudinea angajatorului să aprecieze dacă angajatul poate da astfel randament.

Cristian Puşcaş este arhitect şi cadru universitar. Angajat atât al unui biroul de arhitectură cât şi al Universităţii din Oradea cu contracte de opt ore, recunoaşte că sunt momente în care face cu greu faţă solicitărilor.

"Există astfel de momente când trebuie să-ţi aloci două zile, două nopţi, în timp ce eşti solicitat şi pe parte didactică. Au fost astfel de momente extrem de solicitante, dar satisfacţiile pe care le ai după îndeplinirea acestor sarcini compensează efortul pe care îl depui."

Nu e nimic ilegal, spun autorităţile. Din cele aproape 200 de mii de contracte de muncă din Bihor, câteva mii au acelaşi nume în dreptul angajatului. Rămâne la latitudinea angajatorului dacă plăteşte munca la nivel de opt ore, chiar dacă, fizic, este imposibil ca o persoană sa fie în două sau trei locuri în acelaşi timp.

"Anumite persoane au mai multe contracte de muncă a căror ore în baza contractului sau citite doar depăşesc 24 de ore pe zi. Dacă sunt 3 contracte cu 8 ore, fizic este imposibil să prestezi activitatea; asta nu înseamnă că nu pot să existe asemenea situaţii", consideră Marius Rotar, inspector şef ITM Bihor.

Ideea de a lucra în mai multe locuri simultan îi tentează pe cei care doresc să-şi rotunjească veniturile.

"Sunt tânără şi cred că este important să-şi faci un viitor până când se poate până când nu am copii, nu sunt căsătorită."

"M-aş angaja în două locuri de muncă în primul rând pentru un venit în plus faţă de salariile care sunt acum."

Cei mai mulţi însă nu se văd muncind pe rupte la mai multe job-uri.

"Sincer, nu m-aş angaja. Trebuie să mă gândesc şi la familie şi la prieteni şi momentan nu mă văd să mă angajez în două locuri."

Medicii spun însă că de la individ la individ există posibilitatea în cazul eforturilor intense sau surmenajului să apară apariţiei unor probleme de sănătate.

"Persoanele care lucrează în mai multe locuri sunt predispuse la oboseală cronică, senzaţie de surmenaj. De cele mai multe ori aceste persoane îşi ignoră mesele principale ale zilei pentru a putea desfăşura activitate profesională şi se expun la boli metabolice", susţine Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Cel mai elocvent exemplu vine din China unde în anumite companii, muncitorii sunt surprinşi dormind în timpul programului pe scaune sau cu capul pe bancurile de lucru.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Norbert Hegedus

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri