Armata va avea drone noi

Data actualizării: Data publicării:
drona armata

Casa de comerţ a armatei, Romtehnica, va cumpărsa şase drone tactice pentru supraveghere de la înălţime. Licitaţia pentru aparatele de zbor fără pilot va fi demarată în luna viitoare.

În total, cele şase drone vor costa aproximativ 55 de milioane de euro fără TVA. Ceea ce înseamnă că fiecare dintre ele va costa 9 milioane de euro.

La acest preţ, Romtehnica poate cumpăra aparate destul de bune. De exemplu, celebrele drone americane Predator costau doar 4 milioane de euro în momentul în care le cumpăra Pentagonul, ce e drept printr-un program de achiziţii uriaş.

Însă dronele Reaper costă aproximativ 17 milioane de dolari, aproape de două ori mai mult decât banii pe care vrea să îi aloce România pentru fiecare aparat de zbor în parte.

Nu vor fi primele drone care ajung la dispoziţia armatei. Site-ul Flight Global anunţa la începutul anului că patru drone Phoenix 30 produse de UAV Solutions au intrat în dotarea armatei române printr-un program american de export al armamentului către ţările aliate. Aceeaşi sursă spune că armata operează şi o dronă Shadow 600. În plus, va avea acces la cinci aparate de zbor fără pilot, Global Hawks, cumpărate de NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri