Casa regală a Greciei, sprijin pentru Regele Mihai

Data publicării:
paul al greciei

Modest şi deloc dornic de publicitate, regele Mihai nu s-a lăudat niciodată cu înaintaşii săi iluştri sau cu legăturile de familie, care îl uneau cu toate casele imperiale şi regale ale Europei. Cea mai apropiată relaţie a avut-o cu unchiul său elen. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, după ce a fost forţat de comunişti să abdice, şi l-a ajutat să se căsătorească cu aleasa inimii lui, principesa Ana de Bourbon-Parma.


Regele Mihai este legat de familia regală a Greciei în primul rând prin mama sa, regina Elena, fiica cea mare a regelui Constantin I şi a reginei Sofia. După încheierea Primului Război Mondial, România, triplată ca suprafaţă, a căpătat un puternic prestigiu în sud-estul Europei. Regele Ferdinand şi mai ales Regina Maria au pus la punct un întreg sistem de alianţe dinastice cu familiile regale din regiune.

În 1921, România şi Grecia s-au legat prin două căsătorii regale. Prinţul moştenitor Carol al României şi-a unit destinul cu prinţesa Elena, iar moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Relaţia regelui Mihai cu mama sa a fost una extrem de apropiată și specială, mai ales că a fost marcată de multe momente nefericite, din cauza infidelităţii lui Carol al II-lea şi apoi a divorţului de acesta.

„Ce iubea cel mai mult? Pe mama lui. A suferit foarte mult când a fost îndepărtat de mama lui”, spune ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și |Muscelului.

Silită să plece din ţară de Carol, regina-mamă a revenit în 1940 să îşi sprijine fiul, instalat pentru a doua oară rege, după abdicarea lui Carol al II-lea.

„Mama lui, despre care spunea că a avut un mare noroc cu mama lui, dacă nu asculta de mama lui şi nu făcea ce i-a spus, era mort acum şi a repetat asta de câteva ori”, spune ÎPS Calinic.

Regina-mamă i-a stat alături fiului ori de câte ori a fost nevoie, iar după ce Mihai a fost silit de Petru Groza să abdice în 1947, Elena a luat drumul exilului, alături de el.

Graţie mamei sale, Regele Mihai a avut o legătură foarte strînsă cu rudele acesteia din Casa Regală a Greciei. În special cu unchiul său, regele Paul al Greciei. Acesta le-a oferit paşapoarte greceşti şi în primul an de exil l-a ajutat pe Mihai să se căsătorească cu logodnica sa, Ana de Bourbon-Parma. Aceasta era principesă catolică, iar Vaticanul a respins ideea unui mariaj cu un rege ortodox. Mult mai îngăduior, Regele Greciei le-a pus mirilor la dispoziţie palatul regal din Atena, pentru o nuntă în rit ortodox.

Pentru ultimul suveran al României a început, duminică seară, ultimul drum. Sicriul, acoperit de stindardul Majestăţii Sale, a fost scos din reşedinţa familiei din Aubonne și depus în catedrala ortodoxă din oraşul Lausanne. Catedrala ortodoxă grecească din Laussane este şi locul în care a fost înmormântată regina Elena, mama regelui Mihai. A fost dorinţa regelui Mihai ca regina Elena să fie înmormântată acolo, pentru a-i fi mai uşor să meargă la mormântul ei să depună flori şi să aprindă lumânări.

Citiți și: 

Înrudiri cu familii regale europene. Principesa Maria a României, regină a Iugoslaviei

România și Spania, o relație specială între veri primari de sânge regal

Londra şi Bucureşti, coroane înrudite. Legăturile de sânge dintre Casa Regală a României și cea a Marii Britanii

Legături de sânge albastru. Case regale înrudite cu Regele Mihai și Regina Ana

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri