Cel mai mare seism din 2018. Radulian: Astfel de cutremure nu pot elimina producerea unuia mare

Data actualizării: Data publicării:
SEISMOGRAF

Cutremurul de 4,4 care a avut loc astăzi, cel mai mare din acest an, este „o mișcare utilă”, pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea. Astfel de evenimente pot amâna, dar nu pot elimina producerea unui seism puternic, spune Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP.

E un cutremur moderat. Din câte am înțeles, s-a simtit și în București și alte localități. A apărut după o pauză destul de mare. Ultimul peste 4 a fost în octombrie 2017. Din acest punct de vedere, e un cutremur așteptat. Vrancea produce astfel de cutremure destul de frecvent”, a explicat Radulian.

El a adăugat că un astfel de seism este util, pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea.

În aceste 5 luni, se produce o acumulare de tensiune. În Vrancea există oricum acumulare permanentă, dar apare o acumulare în plus care, cu acest cutremur, s-a mai eliberat. Din acest punct de vedere, e benefică”, a spus seismologul.

Totuși, arată el, acest lucru nu ne ferește de producerea unui seism major: „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câțiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuși la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reușesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare”.

Când ar putea avea loc acesta?

Nu se poate face o previziune decât la o scară mare de timp. Putem spune foarte aproximativ că ne așteptăm la cutremur mare. Din păcate știm că Vrancea poate producer cutremure mari. O predicție, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune - de ani buni se tot fac astfel de preziceri și toate au dat greş”, a spus Mircea Radulian.

Inițial, INFP a anunțat că seismul a fost de 4,7 și adâncimea de 157 de kilometri, dar a revizuit magnitudinea la 4,6 și apoi 4,4 și adâncimea de 137 de killometri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri