D. Trump: Apreciez eforturile pentru lupta contra corupţiei şi apărarea statului de drept

Data actualizării: Data publicării:
iohannis trump FB.jpg 2

Moment important astăzi, la Washington, pentru relaţiile dintre România şi Statele Unite. Preşedintele Klaus Iohannis a fostîntâmpinat la Casa Albă de Donald Trump. Cei doi şefi de stat vor avea apoi o discuţie privată în Biroul Oval. Klaus Iohannis este primul lider est-european primit de preşedintele Statelor Unite de la învestirea sa în funcţie.

iohannis trump FB
iohannis trump FB

 

ACTUALIZARE 22:40 - La rândul său, președintele Klaus Iohannis i s-a adresat președintelui Donald Trump:

„Domnule președinte Trump,

Vă mulțumesc foarte mult pentru cuvintele pe care le-ați găsit pentru România, pe care le-ați spus poporului român și mie, vă mulțumesc foarte mult pentru această invitație de a veni aici, de a fi alături de dumneavoastră, vă mulțumesc pentru ca ați aranjat ca vremea să fie bună în acest moment.

Domnule președinte, mă bucur foarte tare pentru că am avut o întâlnire foarte bună și acest lucru se datorează puterii dumneavoastră de a conduce și totodată parteneriatului nostru puternic. Desigur, faptul că sărbătorim anul acesta 20 de ani de parteneriat strategic între țările noastre este important pentru ambele națiuni și vreau să subliniez că acest parteneriat cu Statele Unite modelează România aşa cum este ea astăzi, o Românie cu o democraţie solidă, o Românie care este alături de trupele americane în Afganistan şi în Irak. Acest parteneriat a contribuit la ceea ce România este astăzi şi cred că acest parteneriat trebuie să devină și mai puternic.

Mă bucur că implicarea dumneavoastră în lupta contra terorismului a determinat mai multe națiuni să fie conștiente de faptul că trebuie să împărțim cheltuielile în interiorul NATO, de aceea România a decis să crească contribuția pentru apărare la 2% și cred că suntem prima țară din mandatul dumneavoastră care face acest lucru.

O parte importantă din acest buget merge către achizițiile strategice și sper că vom găsi împreună metode bune de a cheltui acești bani.

România este foarte conştientă de faptul că suntem în est şi că ne bazăm foarte mult pe parteneriatul cu dumneavoastră pentru că nu putem să rezistăm acolo fără SUA, nu putem rezista acolo singuri. Pe de altă parte, parteneriatul nostru are oportunități imense, nu doar în chestiuni de siguranță, ci și de natură comercială, economică.

România este membră a UE și cred că este în interesul ei ca Uniunea să fie un partener puternic al SUA. Legăturile transatlantice sunt vitale. SUA și UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci trebuie să lucreze împreună.„

ACTUALIZARE 22.00. Discursul preşedintelui Donald Trump:

"Este o onoare să primesc un prieten atât de bun al Americii la Casa Albă.

Poporul român şi cel american au foarte multe în comun, relaţia dintre cele două state se întinde de peste un secol, dar azi sărbătorim parteneiratul nostru strategic care a început cu 20 de ani în urmă.

Vizita dvs vine într-un moment important, pentru toate naţiunile responsabile din lume.

M-am intors dintr-o călătorie istorică din Orientul mijlociu, să îi unesc pe toti oamenii civilizaţi în lupta contra terorismului.

Nicio naţiune civilizată nu poate permite răspândirea acestei ideologii, am vorbit cu lideri musulmani, importanţi din Orientul Mijlociu, liderii au spus că sunt gata să nu mai susţină fianciar şi moral terorismul.

Qatar, din păcate a fost un fondator al terorismului la un nivel foarte înalt.

Trebuie să oprim finanţarea terorismului, am decis împreună cu secretarul de stat cu generalii noştri din armată, cu oamenii noştri minunaţi că a venit timpul să spunem Qatarului să termine cu finanţarea terorismului şi cu finanţarea extremismului.

Vreau să fac apel către toate naţiunile să nu mai susţină terorismul. Nu voi numi aceste state dar nu am terminat cu rezovarea problemelor, dar le vom rezolva nu avem încotro, este prioritatea mea. Pentru că prima mea datorie ca preşedinte este să îi ţin în siguraţă pe americani, pe tot timpul campaniei am pus accentul pe lupta contra terosimului şi acum la fel.

Pentru a face lucru trebuie oprită finanţarea terorismului, să nu mai îvăţăm ura.

Facem apel la Qatar şi alte naţiuni să facă mai multe şi mai repede

Vreau să multumesc Arabiei Saudite şi prietenului meu regele. A fost un summit cu adevărat istoric, să sperăm că va fi început., încheierea finanţării terorimsului şi începutul sfârşitului terorismului.

Nu mai finanţaţi!

Vreau să mulţumesc pooporului român pentru tot ce au făcut şi au contribuit contra acestui pericol.

Au propriile lor probleme, au făcut foarte multe în această privinţă, România e un membru important al coaliţiei contra ISI, al patrulea contributor cu trupe în Afganistan.

23 dintre cetăţenii voştri au plătit preţul şi SUA onorează sacrificiul lor.

Recunosc puterea de conducere a lui Klaus Iohannis şi că România a decis să crească contribuţia bugetului apărării. Sperăm că şi celelalte state din NATO vor urma exemplu României şi că îşi vor îndeplini partea financiară.

Datorită acţiunilor noastre banii încep să vină la NATO, alte state încep să realizeze că a venit timpul să îşi respecte obligaţiile.

Împreună putem face faţă provocărilor din lume.

Apreciez eforturile pentru lupta contra corupţiei şi apărarea statului de drept, mediu în care investiţiile pot înflori, abia astept să înflorim aceste legături economice şi culturale dintre noi. Românii au făcut contribuţii foarte importante, printe ele premiul Nobel lui Elie Wiesel, săptămâna aceasta comunitatea evreiască din SUA i-au acordat preşedintelui Iohannis înaltă distincţie pentru munca sa.

Viitoarele relaţii dintre România şi SUA sunt luminoase, vă mulţumesc pentru conducerea dvs şi că aţi venit aici, abia aştept să întărim relaţiile cu poporul dvs, relaţia a fost bună dar acum e mai puternică ca niciodată”.

ACTUALIZARE 21.20. În primele minute ale întâlnirii, la care şi presa a avut acces, Donald Trump a urat bun venit unui mare aliat si a vorbit despre un parteneriat excelent dintre România şi SUA.

 

Donald Trump: Este o mare onoare să vă primesc, un aliat adevărat, o ţară minunată, o relaţie care devine din ce în ce mai bună. Vă mulţumesc mult că sunteţi aici

Klaus Iohannis: Este o mare plăcere şi o onoare să fiu aici şi abia astept să începem discuţiile despre parteneriatul nostru

Donald Trump: Este un parteneriat măreţ.

Au fost primele cuvinte înaintea întâlnirii tete-a-tete.

Imagini WhatsApp

ACTUALIZARE 21.00. Klaus Iohannis a ajuns la Casa Albă. A fost întâmpinat de preşedintele Donald Trump.


Corespondență din SUA, de la jurnalistul Digi24 Raluca Lunculescu

Şeful statului român se află de mai multe zile în vizită în SUA. EL s-a întâlnit deja cu şeful CIA şi cu congresmani americani. Înainte de Donald Trump, s-a întâlnit cu secretarul de Stat Rex Tillerson.

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14:00 (21:00, ora României). După ce va semna în Cartea de Onoare, preşedintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Donald Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15:05.

Cei doi președinți vor avea o declaraţie de presă comună după convorbirile de la Casa Albă, la ora 21:45 (ora României).

Convorbirile dintre Trump şi Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a şefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele SUA, Donald Trump, este „extrem, extrem de importantă” şi că, pe bună dreptate, lumea are aşteptări mari, şeful statului român exprimându-şi încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.

În această seară, de la ora 21, vom discuta despre întâlnirea preşedintelui României cu Donald Trump, iar de la ora 21:45, Digi24 HD și www.digi24.ro vor transmite integral, în direct, conferinţa de presă a celor doi. Apoi Tudor Muşat vă aşteaptă alături de invitaţii săi la o ediţie specială în care vor discuta despre concluziile întâlnirii şi consecinţele ei pentru România, pentru Europa de sud-est şi pentru zona Mării Negre. Continuăm maratonul Digi24, cu dezbateri pe larg în jurnalele de ştiri, în care vor fi invitaţi analişti şi politicieni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri