Cristian Diaconescu: Explicațiile Jandarmeriei insultă inteligența acestui popor

Data publicării:
cristian diaconescu

Dacă Donald Trump că ar veni în România peste o lună, cred că nu galeriile, ci prietenii celor din galerii și cunoscuții celor din galerii ar bea cafeaua cu câte un polițist în casă, pe toată perioada vizitei, a spus la Digi24 fostul ministru Cristian Diaconescu. El s-a arătat sceptic față de explicațiile autorităților că jandarmii, care au intervenit în forță la protestul de vineri seara, nu au știut cu cine au de-a face. România, ca stat membru UE și NATO, are foarte bine pus la punct sistemul de date în privința acestor indivizi, a explicat fostul șef al diplomației.

Politologul Andrei Țăranu și Cristian Diaconescu, fost ministru de justiție și de externe, au comentat la Digi24 evenimentele care de patru zile sunt în prim-planul actualității: intervenția brutală a jandarmilor la protestul de vineri și reacțiile stârnite, inclusiv din partea președintelui Klaus Iohannis, care luni a făcut o declarație de presă.

Cristian Diaconescu a arătat că ar fi trei întrebări care ar fi puse unui reprezentant al statului român de către un interlocutor din afară:

1. Cum a ajuns statul român, membru al Uniunii Europene, într-o stare de haos?

2. Ce este cu acești instigatori și cum un miting de protest a fost folosit/deturnat violent de către niște persoane despre care nu știm pe cine reprezintă și mandatul cui îl pun în aplicare;

3. Cum este posibil ca într-un stat membru UE și NATO, la un miting de protest de amploare, să fie răniți peste 500 de oameni?

Cum arată intervenția jandarmilor din perspectiva unei forțe NATO, alianță din care România face parte? a vrut să știe jurnalistă Liana Alexnadru.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe: „Aici pot să vă spun ceva și nu e chiar de amuzament: în condițiile în care s-ar anunța Donald Trump că ar veni în România peste o lună, cred că nu galeriile, prietenii celor din galerii și cunoscuții celor din galerii ar bea cafeaua cu câte un polițist în casă pe toată perioada vizitei. Deci, când aud povești de genul ăsta: nu i-am identificat, nu știam despre cine e vorba... Doamnă, tot ceea ce reprezintă amenințare, tot ceea ce reprezintă informație de securitate, sistemul, este extrem de bine asigurat și funcțional în România. Explicații din partea instituțiilor de forță: n-am știut -  nu înțelegeam de ce nu i-au alergat femeile cu copii veniți la miting pe ăștia care săreau la bătaie - sunt puerile și insultă până la urmă inteligența acestui popor. (..) E și un proces tipic în instituțiile românești: toată lumea dă vina pe toată lumea. Pe un băiat de la Ministerul de Interne, purtător de cuvânt, ce-o fi fost, l-am auzit spunând aseară că jurnaliștii au fost bătuți pentru că nu au acționat corespunzător la ordinul lor de evacuare. Și i se părea normal acest lucru! Și e un om tânăr. I se părea normal!”, a subliniat fostul ministru de externe.

Urmăriți comentariile integrale ale celor doi invitați în materialul video.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri