CTP povestește un episod puțin cunoscut de după Unirea de la 1859: „Nu se știe câți au fost omorâți, cadavrele au fost înlăturate”

Data actualizării: Data publicării:
ctp cap limpede 10012020

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre un episod sângeros și puțin cunoscut petrecut la Iași, la câteva luni după înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Unirii: o manifestație a celor care erau împotriva unirii și care a fost reprimată dur de armată, cu muniție de război.

 

Gazetarul a explicat huiduielile cu care au fost întâmpinați la Iași, la manifestările de Ziua Unirii Principatelor, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban prin faptul că Moldova a fost marginalizată după unire, iar acest lucru a fost anticipat de mulți dintre boierii moldoveni, care nu au susținut proiectul. 

Cristian Tudor Popescu: Lucrul ăsta a fost prevestit de partida separatistă din Moldova, a existat și așa ceva. Bineînțeles că la Iași se cântă doar Hora Unirii, „hai să dăm mână cu mână”, e o frățietate, toți avem inimă de români. Nu a fost așa.

Unirea nu s-a produs prin năvălirea entuziastă a maselor. Au existat niște opozanți extrem de duri din clasa politică. Oamenii nu înțelegeau despre ce e vorba, oamenii întrebau dacă o să se schimbe soarta lor, cu unirea.

Această partidă separatistă a mers foarte departe, când Alexandru Ioan Cuza a fost detronat, domnul Unirii, în Iași au ars luminile 3 zile. De bucurie că a fost înlăturat Cuza. Și două luni mai târziu, au năvălit în stradă ieșenii, o mare manifestație, se striga: Jos Unirea!, Jos prințul străin!, împotriva lui Carol I, care prelua puterea în România.

Și știți ce a făcut conducerea unită a României? A tras în manifestanți. A adus un regiment din Muntenia care a tras în manifestanți direct cu muniție de război, ba chiar i-a atacat și la baionetă. Nu se știe câți au fost omorâți atunci, cifrele au fost ținute secrete, cadavrele au fost rapid înlăturate, totul a fost mușamalizat. Istoria a consemnat, pentru că existau atâtea mărturii a ceea ce s-a întâmplat atunci în stradă.

Separatiștii, cu toate că erau mari boieri, care aveau interesul să-și mențină privilegiile, moșiile, să nu piardă pământ, au adus un argument care s-a dovedit adevărat: au spus Moldova va ajunge o provincie săracă, va fi marginalizată. Iașiul, din capitală, va ajunge un biet oraș de provincie, totul va ajunge la Bucrești, acolo vor fi banii, acolo va fi puterea. Din păcate așa s-a întâmplat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri