Câți turiști s-au cazat, de fapt, pe litoral, într-o cameră plătită cu tichete de vacanță: „Ține de civilizație”

Data actualizării: Data publicării:
litoral turisti statiune
Plaja de pe litoralul românesc. Foto: arhivă Agerpres

În fiecare an sunt persoane care încearcă să înşele operatorii de turism, să meargă pe lângă lege şi să obţină gratuitate în baza tichetelor de vacanţă pentru soacră, pentru copii mai mulţi sau mai mari a căror vârstă nu e declarată real. Precizarea a fost făcută la Digi24 de Cristian Bărhălescu, vicepreşedinte ANAT sud-est.

VIDEO Intervenţia integrală a lui Cristian Bărhălescu

„Suntpersoane care vin, teoretic, să stea cu copilul, apoi mai apare unul, apoi şi soacra. Aceste probleme din partea turiştilor sunt în fiecare an. Au fost şi acum 10, 20, 30 de ani. 

De fiecare dată sunt persoane care încearcă să înşele, să meargă pe lângă lege, abuzează de osptitalitatea hotelierilor şi încearcă să obţină gratuitate pentru soacră, pentru copiii mai mari, să spună că au vârstă mai mică. Am avut astfel de cazuri.

În sudul litoralului îi găsim câte 6, 8 în camere de două locuri, în apartamentele închiriate am găsit câte 12 persoane, dorm pe jos, cu gândul că important e că au venit la mare. Sunt mici probleme pe care noi trebuie să le reglăm.

Ţine de civilizaţie. Nu putem spune că doar în România e aşa ceva, e universal valabil. Sunt situaţii pe care trebuie să le rezolvăm, e nevoie de mai multă educaţie pentru turiştii care vin pe litoral sau merg la munte cu tichete de vacanţă. Mulţi nu au fost niciodată într-un hotel, pensiune, nu au ajuns să vadă marea sau muntele decât datorită acestor tichete. Fiecare deplasare în străinătate sau în ţară, fiecare scoatere din zona de confort, e o perioadă în care poporul se educă”, a afirmat Cristian Bărhălescu.

El a vorbit la Digi24 şi despre problema lipsei de personal specializat în turism.

„Am văzut patroni care stau şi servesc, pentru că nu au ospătari, stau in bucătărie şi pregătesc mâncarea, am vazut patroni de hoteluri şi pensiuni care se duc şi fac ei curat în camere şi pregătesc hotelul şi împrejurimile, pentru că nu au personal care să facă aceste lucruri.

Trebuie să găsim soluţii, să ne aşezăm la masă patronatele şi Guvernul. Au fost propuse soluţii, patronatele trebuie ascultate, e bine să avem mai mulţi angajaţi, să putem plăti mai multe taxe către stat, iar turistul să nu simtă disconfort.

Sunt destinaţii pe litoral care nu au fost deschise din cauza lipsei de personal. 

Sperăm ca din toamnă să rezolvăm această problemă cu personalul”, a declarat Cristian Bărhălescu.

Redactare Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri