Dacă vrem reactoare noi, plătim dublu energia

Data publicării:
factura

Atenţie, ni se pregăteşte ceva! Energia nucleară ar trebui să coste de două ori mai mult pentru ca proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă să fie rentabil pentru investitorii chinezi. Este doar unul dintre calculele făcute de autorităţi în strategia energetică. Acelaşi program arată că românii vor consuma mai multă electricitate chiar dacă preţul va creşte.

Ca să atragă banii chinezilor în reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, autorităţile lucrează la preţul energiei: trebuie să fie dublu ca să acopere investiţia asiatică.

Radu Dudău, reprezentant al Ministerului Energiei: „Cifra care a ieşit la noi este 82,5 euro la care mai poţi adăuga câţiva euro”.

Daniela Lulache, director general Nuclearelectrica: „Este mare, este mic, depinde în comparaţie cu ce. Dacă îl luăm în comparaţie cu preţul din Marea Britanie, este foarte bun!”.

Cu toate astea, guvernanţii se aşteaptă la o creştere cu 20% a consumului de energie electrică până în 2030, dar fostul administrator judiciar de la Hidroelectrica îi contrazice.

Radu Dudău, reprezentant Ministerul Energiei: „Cea mai mare creştere este pe segmentul casnic-gospodării”.

Remus Borza, fost administrator Hidroelectrica: „Nici consumul, dragilor, hai să ne trezim, nu o să crească!”.

Ministerul Energiei a luat în calcul 26 de scenarii posibile când a scris strategia energetică. În toate, ponderea centralelor cu cărbune va fi redusă după anul 2025. În trei variante, combustibilul fosil va fi eliminat complet după 2030. România se va baza însă pe gaze naturale şi pe energie nucleară.

Alte sectoare, cum ar energia produsă din deşeuri, unde am putea fi campioni în Europa, nu sunt promovate în strategie: se se aşteaptă reglementări viitoare.

Corina Popescu, secretar de stat Ministerul Energiei: „Este unul din semnalele pe care strategia o să îl tragă: biomasa nu se va dezvolta decât dacă va fi susţinută”.

Autorităţile au anunţat că de anul viitor companiile care vor investi în centrale noi de energie regenerabilă nu vor mai primi sprijin prin intermediul certificatelor verzi. Consumatorii vor plăti însă în continuare pentru centralele deja existente.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri