Adevărul despre minciunile din manuale

Data publicării:
manuale

Dreptul la adevăr este trunchiat încă din şcoală! Este concluzia la care ajung tot mai mulţi părinţi îngrijoraţi de faptul că se învaţă copiii lor la şcoală este greşit. Şi au destule motive, relatează Digi24.

Multe dintre cărţile care ar trebui să ne ajute conţin informaţii false. Şi lucrurile nu se opresc aici.

Citate din manuale: „Baba bate bietul băiat bolnav”, „Să fii cinstit înseamnă în multe cazuri să pierzi”.

Sunt doar două dintre zecile de exemple din manuale cu impact negativ asupra elevilor! În ultimii 26 de ani, Legea Învăţământului a fost modificată de peste 60 de ori, de cei aproape 30 de miniştri ai Educaţiei! Fiecare a venit cu propriile sale idei şi strategii şi niciunul nu a reuşit să aibă o viziune pe termen lung.

„Au rămas din anii 70-80 aceleaşi manuale. Să se reactualizeze puţin manualele deoacere mai sunt greşeli gramaticale”, spune o elevă.

„Copiii au toată dreptatea”, spune Florian Colceag, consultant în politici educaționale.

„Din păcate trăim într-o lume profund incorectă pentru elevi din punctul ăsta de vedere”, afirmă Anca Munteanu, reactor-coordonator la o editură de manuale.

„Am ajuns să avem manuale extrem de ieftine! Avem cele mai ieftine manuale din Europa”, spune Mihai Mitrică, director executiv asociația editorilor din România.

„Ar trebui ca Ministerul să fie primul care îşi pune această problemă şi care nu lasă 20 de ani manualele să rămână pe piaţă”, adaugă Anca Munteanu, reactor-coordonator la o editură de manuale.

Pe lângă manualele vechi, aprobate în urmă cu aproape 20 de ani, pe piaţă şi-au făcut loc şi cursuri auxiliare, pe care părinţii sunt forţaţi să le cumpere, deşi conţin informaţii şi exerciţii care îi pun în dificultate pe elevi.

„Chiar astăzi când a facut cel mic tema a văzut aici un exerciţiu care spune aşa: uneşte organele corpului cu locul în lor în ogranism. Şi avem aici frumuşel o secţiune prin corpul omenesc. Şi evident copilul fiind de clasa I-a a spus...scârbos e asta”, spune Ana Vasile, părinte.

Nici la istorie lucrurile nu stau mai bine. Perioada medievală este studiată în zeci de ore, în timp ce situaţia României de după 1989 este trecută în revistă în doar câteva lecţii. La matematică, elevii sunt obligaţi să asimileze noţiuni şi expresii greu de înţeles şi pentru absolvenţii de studii superioare, în timp ce cursul de limba română îi învaţă pe copii cum să facă discriminări în funcţie de rasă, etnie sau vărstă!

„Baba bate bietul băiat bolnav! Asta este frază? Asta e o frază criminală pentru că o fi învăţând litera b, dar după aceea stă şi se gândeşte, o femeie bătrână este o babă, femeia aia e o vrăjitoare, o otravă dacă poate să-l bată pe un biet băiat bolnav”, spune Georgeta Filiti, istoric.

„Aş vrea să mă întâlnesc într-o zi cu un realizator, un coordonator de manuale şi să îl întreb în faţă, omule ai ieşit din biroul tău vreodată? Să stai de vorbă cu copilul ăla din bancă, din şcoală... Cu profesorul, cu părintele. Să îl întrebi care este feed-back-ul muncii tale”, afirmă Mihaela Popescu, blogger.

Constituţia României asigură dreptul la educaţie pentru toţi copiii! Legea Învăţământului spune că 6% din PIB trebuie alocate acestui domeniu. Pe hârtie arată bine, dar realitatea este alta. Ministerul Educaţiei ar putea să-şi schimbe denumirea în cel al Schimbării. Şi actualul ministru de resort vrea o nouă lege a educaţiei...

„Celebrul matematician Moisil a fost întrebat la un post de televiziune, ce aţi face dacă aţi fi ministrul învăţământului? Ştiţi care a fost răspunsul? L-aş desfiinţa”, spune Radu Gologan, profesor de matematică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri