Admiterea la universitate. Absolvenții de liceu sunt așteptați să-și aleagă instituția de învățământ superior

Data actualizării: Data publicării:
universitatea-din-bucuresti-shutterstock_143899528
Foto: Shutterstock

Universitățile din întreaga țară își deschid, de luni, porțile pentru viitorii studenți. Încep înscrierile pentru studiile de licență, iar zeci de mii de tineri sunt așteptați să își aleagă o carieră. Pentru că absolvenții sunt din ce în ce mai puțini, unele instituții de învățământul superior pun la bătaie cazare sau pregătire gratuită pentru admitere.

Bucureștiul rămâne cel mai aglomerat centru universitar și la admiterea din 2019.

La Universitatea din Bucureşti au început deja înscrierile şi continuă până pe 30 iulie. Instituţia pune la dispoziţie 19 specializări şi oferă peste 4.000 de locuri.

Universitatea Politehnică tocmai a marcat cea mai numeroasă generație de absolvenți, așa că pune la bătaie cinci mii de locuri bugetate la cele 12 facultați. Înscrierile se fac în săptămâna 15-20 iulie, iar probele scrise vor avea loc în 22 și 23 iulie. Candidații au la dispoziție trei zile de pregătire gratuită la disciplinele de examen, matematică și fizică.

Academia de Studii Economice din Bucuresti dă startul înscrierilor pe 15 iulie. Facultatea are 24 de specializări şi peste 6.000 de locuri. Anul trecut, cea mai mare concurenţă a fost la specializarea Resurse Umane.

Perioada înscrieri: Academia de Studii Economice: 15-19 iulie

Locuri disponibile Academia de Studii Economice: 6.269

Și universitațile din țară au oferte pentru viitorii studenți. Între 16 și 23 iulie, cine vrea sa studieze la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se poate înscrie la examen.  Anul acesta, în premiera, instituția de învățământ le dă candidaților posibilitatea de a se caza, la un tarif preferențial, în căminele universității.

Universitatea Babeș-Bolyai: 8.300 locuri

La cele cinci universităţi din Iaşi sunt disponibile peste 16.000 de locuri. Aproape 10.000 sunt la buget. Anul trecut cea mai mare concurenţă a fost la Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport, Medicină şi Automatică şi Calculatoare.

Universitatea Dunărea de Jos oferă pentru anul universitar 2019-2020 aproape 2.500 de locuri la taxă şi peste 1.500 de locuri la Buget. Taxa de înscriere este de 150 de lei pentru fiecare facultate pentru care optează viitorul student, iar admiterea se face pe bază de dosar la majoritatea programelor de studii.

Cele mai multe universităţi organizează şi în septembrie o nouă sesiune de înscrieri, pentru locurile rămase libere, dar şi pentru cei care nu au reuşit să ia notă de trecere la Bacalaureat din prima.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri