Cât costă facultatea la stat

Data actualizării: Data publicării:
studenti inscriere

Odată încheiată prima sesiune a Bacalaureatului 2018, au început înscrierile la facultăți.  Înseamnă multă agitaţie şi nenumărate formulare care trebuie completate. Asta în cazul celor care vor să facă studii universitare în România. Facultatea la stat poate costa peste 20 de mii de lei anual. Asta dacă tinerii nu intră la locurile bugetate, ci la cele cu taxă. Pentru a avea bani să plătească mulţi se împrumută la bancă sau se angajează.

Bucureşti. Tinerii care aspiră să îmbrace halatul alb se pregătesc nu numai pentru ani întregi de studii, ci şi pentru chletuieli pe termen lung, dacă ratează locurile bugetate. Facultatea costă între 6.000 şi 9.000 de lei pe an.

„La 18 ani nu prea ai cum să fii pe picioarele tale încât să îţi permiţi singur, părinţii care m-au susţinut întotdeauna mă vor susţine şi acum”, spune o tânără.

„Sper să îmi iau un job part time şi să pot să ajut la cheltuieli”, este soluția altui student.

Oradea. În vestul ţării, mediciniştii plătesc chiar mai mult. Un loc cu taxă ajunge până la 22.500 de lei anual pentru cei care fac medicina în limba engleză. Asta înseamnă aproape 12 salarii minime pe an.

„M-ar susține și părinții, dar aș încerca să aduc și fonduri proprii. (Ai vrea să lucrezi?) Un job part-time da, dacă aș avea timp”, spune un tânăr.

Bucureşti. Taxe mărite la ASE

Şi la alte universităţi taxele anuale depăşesc veniturile medii ale românilor.

Academia de Studii Economice este singura instituţie din învăţământul universitar din Capitală care a mărit taxele. Dacă anul trecut studenţii au plătit 3.500 de lei, acum suma a ajuns la 4.000 de lei pe an.

„Părinţii mi-au spus că atât timp cât îmi continui studiile mă vor ajuta cu banii”, spune o tânără.

La Universitatea Bucureşti taxele pornesc de la 2.500 de lei la Teologie Romano-Catolică. 3.500 de lei plătesc studenţii de la Drept, iar cele mai mari sume sunt la Facultatea de Matematică şi informatică, 4.400 de lei.

- Ce ai fi dispus să faci?
- Păi aş putea să lucrez la fast-food. Cam toată lumea lucrează la fast-food pentru prima dată.

Galaţi. Taxe reduse pentru a doua facultate

La Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi este o premieră în acest an. Studenţii care sunt la doua facultate vor achita doar jumătate din taxa de şcolarizare. Dar asta poate însemna peste 6.000 de lei.

Ştefan Baltă, prorector Universitatea „Dunărea de Jos", Galaţi: „Această decizie a venit ca o măsură activă de a sprijini absolvenţii noştri. Ştim că, din păcate, sunt foarte mulţi absolvenţi care nu activează la un loc de muncă în domeniul studiilor pe care le-au absolvit şi atunci ei se îndreaptă de fiecare dată să facă o a doua facultate, o a doua specializare”.

Chiar şi cu taxa redusă la jumătate, viitorii studenţi spun că fără ajutorul părinţilor sau fără un loc de muncă nu ar putea să se descurce.

Chiar şi aşa, taxele din România sunt cu mult mai mici faţă de cele din străinătate. În alte ţări aproape toţi studenţii plătesc, doar bursierii învaţă gratis. În Franţa, taxele sunt aproape 40.000 de euro pe an, iar în Anglia pot depăşi 50 de mii de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri