Copil dat afară de la creșă pentru că nu era vaccinat

Data publicării:
Ce trebuie să știe părinții care au înscris copiii la grădinițe cu program prelungit
Foto: Guliver/GettyImages

Un copil din Timişoara ar fi fost dat afară din creşă pentru că nu are toate vaccinurile făcute, spun părinţii băiatului de doi ani. Autorităţile nu comentează deocamdată acest caz.

Romana şi Cristian Gavrilaş spun că au aflat la începutul lunii decembrie că băieţelul lor nu mai este primit la creşă pentru că nu are toate vaccinurile din schema naţională.

În data de 8 decembrie soția a primit un telefon din partea medicului instituției, prin care i-a spus soției că aveți un copil frumos, sănătos însă aveți o problemă că nu e complet vaccinat. Din punctul ei de vedere trebuie să aibă mai multe vaccinuri făcute”, spune Cristian Gavrilaș, tatăl copilului.

Copilul are doi ani şi este imunizat doar împotriva tuberculozei şi a hepatitei B. Alte trei vaccinuri nu le-a făcut pentru că, spun părinţii lui, după primele seruri băiatul a avut o reacţie alergică.

Am insistat să-l lăsăm acolo, am vorbit din nou cu doamna doctor. Ne respectă decizia, însă din punctul ei de vedere va fi exclus, dacă nu îl vaccinăm, din cadrul creșei”, spun părinții micuțului.

Deşi reporterii Digi24 au încercat să stea de vorbă cu reprezentanţii creşei, până acum nimeni nu a dorit să ofere un punct de vedere.

Creșele din Timișoara se află în subrodinea primăriei, mai precis a serviciului de creșe. Am încercat să obținem un punct de vedere din partea conducerii acestui serviciu cu privire la motivele care au dus la excluderea copilului din unitate, dar până în acest moment nu am primit niciun răspuns”, relatează Alexandra Marian, reporter Digi24 Timișoara.

Familia Gavrilaș a apelat la serviciile unui avocat pentru a aflat temeiul legal în baza căruia cel mic a fost exclus din creşă.

Nu există legislație care să oblige pe nimeni din această țară să se vaccineze cu anumite vaccinuri. Ei doresc să, așa cum am și făcut la solicitarea lor, facă demersuri pentru a reclama acest abuz”, spune avocatul Ana Maria Stan.

„Noi recomandăm și susținem efectuarea vaccinărilor tuturor copiilor care intră în colectivitate. (Reporter: Recomandăm sau obligăm?) Noi recomandăm efectuarea vaccinărilor”, spune Viorica Dumitru, director executiv adjunct DSP Timiș.

Legea vaccinării, potrivit căreia copiii nu sunt primiți în grădinițe și școli dacă nu sunt imunizaţi, se află încă în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri