Elevii români premiați de NASA nu au bani să ajungă la festivitatea de premiere

Data publicării:
elevi constanta

„Acesta este locul în care vor ateriza navetele spaţiale, probabil că zborurile în viitor, zborurile în afara Pământului, vor fi ceva obişnuit”. Așa începe Alina Lascu prezentarea proiectului cu care a câștigat. Elevă în clasa a VII-a, ea le-a propus experţilor de la NASA o universitate în spaţiu. Ea a făcut în doar cinci săptămâni prezentarea grafică şi proiectul în limba engleză.

Alina Lascu, elevă a Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: Aşa cum pictorii studiază într-un atelier şi muzicienii într-un studio, cei pasionaţi de spaţiu să fie mai aproape de el, pentru a-l studia şi descoperi secretele universului.

Sanda Oprea, profesor de fizică: Ea este un copil extraordinar de inteligent, ea este un copil de excepție la toate disciplinele, știe foarte multe lucruri și are o minte organizată.

Un alt proiect care le-a atras atenţia celor de la NASA aparţine unui grup de opt elevi de clasa a XI-a. În cinci luni, adolescenţii au realizat bazele teoretice pentru o serie de staţii spaţiale care să permită colonizarea sistemului solar.

Marina Cosma: Aceasta este stația spațială din puncul M4. Găzduiește 55.000 de locuitori, având în principal scop științific.

Costin Dobrin, elev al Colegiului Naţional Mircea cel Bătrân: : În următoarele decenii nu știm ce se va întâmpla cu planeta noastră dar un lucru este clar. Resursele sunt pe terminate și de aceea sistemul nostru de stații poate fi nu doar un mod de cercetare în spațiu foarte bun ci și se poate dovedi o alternativă a vieții pe pământ.

Din 2004 şi până acum, aproape 500 de elevi ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân din Constanţa au câștigat premii la concursurile anuale de idei organizate de NASA. Din păcate, puţini dintre ei şi-au permis să ajungă şi la festivitatea de premiere. Anul acesta, evenimentul are loc în Canada, la Toronto.

Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național Mircea cel Bătrân: Ne străduim să obţinem un minim necesar deplasării împreună cu părinții, cu sponsori pentru a reprezenta țara și școala.

Deplasarea costă, pentru un singur elev, 2.000 de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri