Facultate uitată. Meserii căutate care au rămas fără experţi

Data publicării:
studenti

Industria alimentară duce lipsă de ingineri de profil. De exemplu, Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, considerată cea mai bună instituţie de profil din ţară, nu reuşeşte să îi atragă pe absolvenţii de Bacalaureat. În acest an, au fost scoase la concurs 100 de locuri şi s-au înscris doar 22 de candidaţi. Reprezentanţii facultăţii spun că salariile prea mici nu îi atrag pe tineri în domeniu.

Deşi mulţi patroni din industria alimentară spun că îşi doresc tineri şcoliţi pe care să îi angajeze ca ingineri, studenţii nu par interesaţi de acest domeniu. Drept dovadă, concurenţa de la Facultatea de Inginerie Alimentară din Galaţi este foarte mică.

Conf. dr. ing. Gabriela Iordăchescu, Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor: Până acum, în a doua sesiune de înscrieri figurează numai patru studenţi pe listă, din păcate, care sperăm să se alăture celor 18 care figurează... vor fi viitorii noştri studenţi în anul I. În general se duc în zone din vestul ţării, sunt angajaţi în acele zone şi preferă acele zone.

Ana este absolventă a Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor, promoţia 2000. Spune că nu regretă nicio secundă alegerea făcută.

Ana: Profesorii, pregătirea profesională, ceea ce înveţi de la dânşii, nu se compară. Mi-am dorit foarte mult să fiu ingineră, mi-am dorit foarte mult ca ceea ce iese pe piaţă să fie bun, un produs bun, consumatorul să fie mulţumit de produsul pe care îl va consuma.

Însă nu toţi sunt la fel de optimişti. Studenţii din actuala promoţie se orienteză către alte specializări. Explică şi de ce....

Student: Nu prea mă atrage deloc. Sunt pasionat de informatică, în general.

-Inginerie navală.

Reporter: De ce, ce te-a motivat să alegi domeniul ăsta?

-Pentru o nouă perspectivă în domeniu.

Cei din industrie recunosc însă că salariul e mic pentru debutanţi, astfel că studenţii se pregătesc mai degrabă pentru posturile scoase la concurs de stat.

Dr. Dana Tănase, dir. executiv Asociaţia Română a Cărnii: În momentul de faţă, în industrie există o criză de personal calificat pe de o parte, iar pe de altă parte există foarte mulţi absolvenţi de facultăţi, atât de medicină veterinară, cât şi de facultăţi cu specific tehnologic, care aşteaptă poate găsesc un loc la stat unde sunt mai bine plătiţi.

Cezar Năstase, director AJOFM Galaţi: Există posturi vacante anunţate de angajatori. Ceea ce ne bucură pe noi ca instituţie este că există o ofertă şi pentru absolvenţii de studii superioare. Desigur, mai numeroasă este oferta pentru meserii, gen ospătar, cofetar, patiser.

A doua sesiune de admitere la facultatea uitată din Galaţi se termină pe 17 august.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri