Elevi înghesuiți în școala făcută scrum

Data actualizării: Data publicării:
scoala

Situaţie grea pentru copiii din Comandău, judeţul Covasna. Şcoala lor a ars la începutul acestei săptămâni şi vor fi nevoiţi să se înghesuie în clasele rămase neatinse de flăcări. Pompierii s-au chinuit cumplit să stingă flăcările la minus 30 de grade Celsius după ce clădirea din lemn s-a aprins ca o torţă. Localitatea, aflată la 1.000 de metri altitudine, este aproape izolată, iar cel mai apropiat oraş, Covasna, este la 20 de kilometri distanţă.

Luni seara, aproape jumătate din şcoala de la Comandău s-a făcut scrum. Așa că acum, în loc să fie la ore, profesorii şi câţiva elevi adună acum ce mai pot din mormanele de resturi şi se reorganizează.

Perţe Zsuzsanna, învăţătoare: Cancelaria a fost acolo unde e gaura acum, la dreapta erau două băi, adică WC, toalete pentru copii.

Perţe Zsuzsanna, învăţătoare: A fost sală de clasă dar acum se va transforma într-o cancelarie deocamdată. Sunt pierderi importante, de fapt, partea mai importantă a şcolii a ars, putem spune.

Reporter: Din arhiva arsă, asta e tot ce a mai rămas?
Deák Erika, secretara şcolii: Da.
Reporter: Ce avem aici?
Deák Erika, secretara şcolii: Registrul de înscriere a copiilor, 1966. Ne-au rămas şase cataloage.

Incendiul ar fi pornit de la hornul centralei şi a mistuit mai întâi acoperişul şi încăperile de la etaj, cu tot ce era în ele.

Clădirea construită integral din lemn s-a topit ca o lumânare. Focul a trasformat în scrum mai bine de şapte decenii de istorie la şcoala din Comandău. Flăcările au topit arhiva, laboratorul de informatică, dar şi cele aproape 10.000 de volume din biblioteca şcolii.

Autorităţile promit că vor ridica o şcoală nouă, dar până atunci, cei aproape 80 de elevi vor învăţa înghesuiţi în sălile de clasă rămase.

Opra-Beni Bela, directorul şcolii: Pe partea care a rămas neatinsă o să ne înghesuim. Şase clase.

Copiii vor relua cursurile, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri