Liceu cu observator astronomic, unic în România

Data publicării:
observator

Observatorul astronomic de la Liceul Teoretic Ioan Slavici din Panciu este dotat cu o cupolă şi cu un telescop de ultimă generaţie.

„Nici nu poţi să îţi imaginezi cât de performant poate fi. De exemplu, poţi citi un ziar la distanţă de câţiva kilometri. Cu foarte mare precizie”, spune un profesor.

„Atât cupola cât şi telescopul au sistem de telecomandă care permite orientarea spre obiectul pe care dorim să-l vizualizăm”, explică un alt profesor.

Elevii şi profesorii sunt încântaţi că învăţa mai multe despre galaxii, orbite, sateliţi şi planete.

„Se poate transmite printr-un server şi prin intermediul reţelei de riguare informaţiile direct în clasele în care elevul studiază. Deci nu e necesară prezenţa elevilor exact în acea locaţie”, spune Igor Manovici, director la Liceul Ioan Slavici.

Poate în viitor vom avea elevi care să participe la olimpiada internațională de astronomie şi astrofizică”, spune Doina Jalbă, profesor de geografie.

Iulian Nica, primarul orașului Panciu: „Ca şi idee şi ca şi investiţie, Liceul Slavici este unul dintre cele mai dotate licee din ţară, dar şi din Regiunea Moldovei.”

Observatorul astronomic face parte dintr-un proiect de modernizare a liceului cu fonduri europene. În cadrul proiectului au fost construite două corpuri noi de clădiri, 16 laboratoare de specialitate, o sală multimedia la standarde europene şi o bază sportivă modernă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri