Live pe Facebook în timpul orelor de clasă

Data publicării:
GettyImages-Facebook-1

Elevii transmit imagini în direct din sălile de curs sau din timpul pauzei. Fetele îşi fac planuri pentru după ore. Băieţii se joacă pe telefon, se filmează în timpul pauzei, iar alţii se joacă chiar şi cărţi. Niciun profesor nu pare să îi deranjeze pe tinerii care se filmează în timpul orelor.

Despre ce este vorba, de fapt? Despre evadare? Nepăsare? Obrăznicie? Depinde pe cine întrebi. Şi, probabil, răspunsul final e o combinaţie între toate. Cu ponderi diferite.

Că şcoala românească a rămas în alt timp devine, cu fiecare zi, o concluzie unanimă. O spun adulţi, o spun şi copii.

Simptomul clar că şcoala nu funcţionează este faptul că o parte imensă a populaţiei şcolare este bolnavă. Prezintă diverse stări de patologie psihosomatică. Stări de depresie. or, aici e marele conflict de la baza şcolii de azi. În timp ce elevii de îndată ce treg pragul şcolii intră într-o stare de încordare. Singura stare care permite un act de învăţare autentică este exact starea inversă de destindere, de plăcere, de bucurie. Noi îi obligăm să înveţe lucruri care îi plictisesc. Plictiseala e unul di cuvintele cheie când e vorba să caracterizăm starea psihologică a elevilor,” explică SolomonMarcus, academician.

Elevii aceştia, de pildă, sunt nefericiţi la şcoală. O simt învechită, cu un sistem de predare care îi oboseşte, îi plictiseşte, în final pe unii chiar îi agasează. Aproape că le ucide firesca şi uriaşa curiozitate a vârstei. Elevi şi profesori, deopotrivă, sunt prizonierii unui sistem.

Nu trebuie să fie o atmosferă anostă şi rigidă în clasă. Activităţile să fie unele mai informale, aşa atenţia lor creşte. Să fie foarte deschis, să aibă simţul umorului, să recunoască atunci când face o greşeală şi în timpul lecţiei, chestiuni minore, care fac diferenţa când suntem la ore,” spune Andrei Turtică, reprezentant al Consiliului Elevilor.

Când la ore nu mai e interesant de atâta amar de vreme, cel mai la îndemână e să fugi pe Facebook. Un loc de unde şcoala cu greu îi mai poate aduce înapoi.

„Este vorba despre un nou feature al Facebook-ului care îţi permite cu ajutorul camerei tale video să transmiţi în timp real cu acces la internet ceea ce doreşti tu. E vorba de un trend global, care e din ce în ce mai răspândit şi e normal să apară şi la noi, având în vedere că suntem atât de conectaţi la internet şi stăm atât de mult pe Facebook, e normal ca mai ales tinerii să profite de aceste utilităţi noi,” precizează Silviu Istrate, social media manager.

Să fii live pe Facebook este foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să accesezi aplicaţia de pe un smartphone. Să intri pe pagina principală şi să selectezi opţiunea "status" sau "starea mea". Tasta "live pe facebook" te va duce direct pe internet. Problema e că tasta "live pe facebook" nu se prea potriveşte cu regulamentul şcolar intern care, de regulă, interzice filmarea în şcoală. Mai ales în timpul orelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri