Liviu Pop vrea o nouă modificare a Legii educaţiei. Ia în calcul bacul diferențiat

Data actualizării: Data publicării:
elevi liceu

Noul ministrul al educaţiei vorbeşte despre o nouă modificare a legii educaţiei. De data aceasta, ar urma să fie luate măsuri care să prevină abandonul şcolar, spune Liviu Pop. Dar ar introduce şi un bacalaureat diferenţiat. Nota 5 nu reflectă acelaşi lucru într-o şcoală din Capitală şi una din provincie. Iar legea permite unui elev de nota 1 să termine liceul fără să ştie lucruri care se învaţă în şcoala primară, atrage atenţia ministrul educaţiei.

Ministrul educaţiei se fereşte să comenteze conţinutul subiectelor de bacalaureat. Dar insistă să păstreze evaluările, cu speranţa că orientarea corectă a elevilor spre studiu sau meserie va rezolva altă problemă.

„Când dăm un examen național, nu știm nivelul copilului, nu știu dacă 5 din Maramureș e 5 din București. (...) Ca stat avem cea mai mare rată din UE la abandon. 20-25 de mii de copii anual pleacă din sistemul de învățământ. Eu zic că pe zona asta trebuie să ne aplecam cu toții. Trebuie să înjumătățim rata abandonului”, a spus ministrul Liviu Pop în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Până la o ideală colaborare între şcoală şi familie, revine în discuţie un proiect mai vechi.

„O altă formă de examinare, mai slabă, care să te ducă la meseriaș, avem nevoie de o evaluare diferită: bacalaureat diferențial. Îl susțin necondiționat. Ce poate face un profesor care preia în clasa a IX-a un elev care la Capacitate a luat 1, la filiera tehnologică are obligatoriu 10 clase, ajunge cumva la bacalaureat, dar n-are cunoștințe de clasa a V-a?”, a arătat ministrul educației.

Pe scurt, ministrul educaţiei vrea să modifice din nou legea, adoptată fără dezbatere în 2011.

Realizator: Știți de câte ori a fost modificată legea educației?

Liviu Pop: De vreo sută și ceva de ori.

Realizator: Ce garanție am eu ca părinte că n-o mai modificați și anul viitor?

Liviu Pop: Modificarea legii nu se va face fără implicarea părinților.

Odată ce o nouă lege a educaţiei ar fi adoptată, punerea ei în aplicare ar putea dura cel mult patru ani. Ministrul Liviu Pop promite şi că legea va fi mai întâi discutată cu experţii în educaţie, cu mediul de afaceri, dar şi cu părinţii.

Urmăriți aici interviul integral cu ministrul educației.

Citiți și: 

Liviu Pop: Sper ca din toamnă să nu mai avem profesori necalificați

Ministrul Educației: Școala e gratuită pentru copil. Plătesc statul și părinții

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri