Manualul unic pentru clasa a V-a este plin de greșeli

Data actualizării: Data publicării:
compendiu clasa a Va

Manualul unic din care vor învăţa elevii de clasa a V-a timp de două luni este plin de greşeli, iar copiii sunt trimişi să studieze pe internet. O recunoaşte şi ministrul educaţiei: compendiul a fost scris pe repede înainte, în ultimele săptămâni. Reprezentanţii profesorilor consideră că ministerul avea la îndemână o soluţie mult mai simplă.

Ghidul cuprinde 14 materii sintetizate în mai puţin de 300 de pagini şi va fi folosit până când elevii de clasa a V-a vor primi manualele.

Cele 296 de pagini ale compendiului conțin numeroase greşeli de redactare. Spre exemplu, numele pictorului francez postimpresionist Paul Cezanne se scrie, de fapt, cu dublu n, dar în manual e trecut cu unul.

O altă greşeală apare la pagina 175: descompunătorii „transform” materia.

În capitolul dedicat biologiei apar noţiuni neclare precum „vieţuitoarele din mediul mai îndepărtat”, dar şi cuvinte sau definiţii care nu pot fi înţelese de copiii de clasa a V-a: biocenoză, biotop.

Majoritatea profesorilor văd ghidul ca pe un lucru scris pe repede-înainte şi care nu se adresează mai deloc elevilor.

„Compendiu sună prea frumos, mai degrabă Cartea cărţilor! Este un material cu care se poate lucra foarte greu, este gândit mai degrabă pentru profesori decât pentru elevi. Din discuţiile purtate cu colegi de diferite discipline din teritoriu mult mai uşor se lucra pe fişe până în momentul în care apăreau toate materialele necesare pentru clasa a V-a. În privinţa acestui compendiu, s-a cam greşit. Nu ştiu care au fost specialiştii consultaţi pentru realizarea lui şi dacă s-au pus în pielea cadrelor didactice care trebuie să folosească materialul respectiv”, a declarat pentru Digi24 Marius Nistor, președintele Federației sindicale Spiru Haret.

Părinții sunt și ei debusolați.

„Bănuiesc că cine o să facă acest îndrumar o să treacă acolo nişte lucruri care să fie utile...”, speră unul dintre ei.

„Caracteristic celor care fac legile la noi în ţară şi celor care emit astfel de manuale, ghiduri. Rareori găseşti lucruri pe de-a întregul bine făcute şi nu m-ar surprinde să conţină greşeli”, spune un altul.

„Știți ce am auzit astăzi pe stradă? Un grup de copii - de liceu, sigur - care pomeneau: Iarăși e scandal cu manualele! Și unul zice: Ce başcălie!”, a povestit la Digi24 matematicianul Radu Gologan, care e de părere că acesta e cuvântul care ar caracteriza cel mai bine situația cu manualul-compendiu de clasa a V-a. Urmăriți în materialul video de mai jos discuția purtată de profesorul Gologan cu jurnalista Digi24 Alice Iacobescu:

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
elevi
Statul îi discriminează pe elevi
manuale scolare
Soluţie pentru criza manualelor: conţinutul să fie creat de Ministerul Educaţiei
Partenerii noștri