Peste 36.000 de români învață în străinătate. Câți mai revin în țară

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton Gives Commencement Address At Marymount Manhattan College
Foto: Guliver/GettyImages

Universităţile din România încearcă să ţină pasul cu cele din Occident, ca să îi convingă pe absolvenţii de liceu să rămână în ţară. Le oferă încă din primul an parteneriate cu firme la care pot face practică. Dar mulţi tineri preferă în continuare să obţină o diplomă în centrele universitare internaţionale. Sunt 36.000 de studenţi români la studii în străinătate. Dintre aceştia, cel mult 500 se vor întoarce în ţară, estimează specialiştii.

Ciprian este student în anul întâi la o facultate de antreprenoriat din Bucureşti şi deja are o afacere. A obţinut o bursă de la o companie din domeniu şi acum îşi câştigă singur banii.

Ciprian Dudulea, student: Vreau să duc mâncare sănătoasă în şcoli, pentru că nimeni nu se ocupă de problema asta. Am găsit parteneri care să-mi facă bomboane raw vegan, sandvișuri, salate, alţii care fac sucuri sănătoase. Eu le pun pe toate laolaltă şi le vând în şcoală.

În speranţa că vor reuşi să-i ţină în ţară pe tinerii cu potenţial, majoritatea facultăţilor româneşti încearcă să încheie parteneriate cu firme din străinătate.

Cosmin Alexandru, decanul Facultăţii de Antreprenoriat: Au o oportunitate importantă, să meargă şi să facă afaceri şi în alte ţări, în fiecare an, o lună, în anul întâi în Amsterdam, anul al doilea, Silicon Valley, şi în anul trei în Africa de Sud, Brazilia sau China, în funcţie de piaţă.

David Ciocodeică, reprezentant ASE: Toate facultățile din ASE au parteneriate încheiate cu companii din România care oferă studenților stagii de practică. De fiecare dată când am mers la interviu, am văzut că este apreciat acest lucru, nu te întreabă întotdeauna dacă ai 10, ci dacă ai activităţi extracurriculare.

Anual, 4.500 de absolvenţi de liceu pleacă la studii în străinătate

Vladimir Deliu, organizatorul târgului RIUF: Marea Britanie a rămas destinaţia preferată de tinerii români, urmată de Olanda, Danemarca şi Germania.

În prezent, sunt peste 36 de mii de tineri români plecaţi la studii în străinătate. 90 la sută dintre ei învaţă în universităţi din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri