Primul masterat pentru profesori din România

Data actualizării: Data publicării:
profesorii-se-pregatesc-de-examen-8-000-de-candidati-vor-sustine-joi-proba-scrisa-a-concursului-de-definitivat-in-invatamant

Universitatea Bucureşti este prima din ţară care ar putea avea, de anul viitor, să organizeze un masterat didactic pentru viitorii profesori. Legea Educaţiei prevede încă din 2011 obligativitatea unei asemenea pregătiri pentru oricine doreşte să stea la catedră. Însă, până acum, nicio universitatea nu a oferit un astfel de program.

 

Primul masterat didactic ar putea sa apară anul viitor, la Universitatea Bucureşti. Iniţiatori sunt profesorii de la Facultatea de Matematică şi Informatică.

Aceiaşi studenţi care au câteodată dificultăţi în a absolvi facultatea ajung în sistemul de învăţământ şi transmit acelaşi tip de competenţe elevilor lor”, spune Cristian Voica, profesor la Facultatea de Matematică.

Programul va fi făcut în colaborare cu alte facultăţi, astfel încât cei care se înscriu să facă atât studii de specialitate, cât şi de psihologie şi pedagogie.

La acest masterat, dacă s-ar pune un mai mare accent pe practica efectivă ar fi cel mai bine. Când esti student, vii, faci orele, colaborezi cu profesorul de la catedră, nu este foarte mare responsabilitatea”, spune Daniela Voinea, director adjunct acoala Sfintii Voievozi.

Legea Educaţiei prevede încă din 2011 că absolvirea unui masterat didactic este obligatorie pentru cei care vor să devina profesori. Nicio universitate nu a organizat însă până acum un astfel de program.

Pregătirea iniţială a celor care urmează să devină profesori este precară. Toţi spunem că vom avea în viitor probleme serioase cu ocuparea locurilor de profesori în România dacă nu insistăm asupra unei pregătiri adecvate”, spune Mircea Dumitru, ministrul Educației.

„98,5% dintre profesorii de şcoală gimnazială din România se simt bine sau foarte bine pregătiţi profesional, arată un studiu internaţional. În acelaşi timp, însă, directorii şcolilor unde predau jumătate dintre dascăli spun că simt lipsa profesorilor care fac performanţă”, relatează Ștefana Todică, reporter Digi24.

De zeci de ani, pregătirea profesorilor se face prin urmarea unui modul psihopedagogic în timpul facultăţii.

Sunt ani în care sunt absolvenţi de modul psihopedagogic 80.000 de studenţi, 90.000 de studenţi. Şi se duc în examenul de titularizare poate jumătate. Şi pică încă jumătate, deci un sfert în total. Şi sunt 2.000 de posturi disponibile”, spune Daniela Vișoianu, preşedinte Coaliţiei pentru Educaţie.

Profesorii din România au cele mai mici salarii din spaţiul comunitar, arată statisticile internaţionale. Doar 2.500 de euro pe an, în timp ce profesorii din Germania sau Elveţia pot câştiga chiar şi de 25 de ori mai mult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri