Profesori plătiţi ilegal. Programul school after-school, în pericol de desfiinţare

Data publicării:
after

În ultimii patru ani, învăţătoarea Mihaela Dobra a rămas câte patru ore pe zi, la şcoală, alături de elevii săi, în programul school after-school. A fost plătită de părinţi şi, ca să primească banii legal, a devenit persoană fizică autorizată. Controlul Curţii de Conturi făcut în şcolile din Deva a descoperit însă că problema o constituie sursa banilor. Părinţii nu şi-au făcut o asociaţie care să poată efectua astfel de plăţi.

Mihaela Dobra, învățătoare la Liceul Sigismund Toduță Deva: „După ce a fost controlul, mai mult ca sigur că nu vom mai sta. Acum, până când părinții își vor stabili prioritățile”.

Gheorghe Mihuț, directorul Liceului de Muzică și Arte Plastice Sigismund Toduță Deva: „Nici noi n-am fost chiar conformi, și metodologia are niște scăpări, față de modul nu atât de desfășurare, cât de modul de plată al părinților față de activitatea pe care o desfășoară cadrul didactic”.

Toţi învăţătorii şi profesorii aflaţi în aceeaşi situaţie spun că vor renunţa la programul suplimentar, până când se va găsi o soluţie legală.

Ionuț Archeu, tatăl unui elev: „Sistarea acestui program va afecta nu doar copiii, ci și părinții, pentru că mulți dintre ei au venit la această școală chiar pentru acest program after-school”. Liderii de sindicat spun că legislaţia este neclară şi cer Ministerului Educaţiei să facă precizări.

Paul Rusu, președintele Sindicatului Spiru Haret Hunedoara: „Nu avem surse de finanțare, doi, cadrele didactice nu sunt motivate să lucreze pentru acest sistem pentru că nu există nicio posibilitate de a fi plătite”.

Inspectoratul Şcolar susţine că ar exista alte variante pentru ca profesorii să fie plătiţi legal, însă ar însemna să includă orele de la afterscool în programul lor. Adică, ar primi doar salariul, nu şi bani suplimentari.

În Hunedoara sunt 10 unități de învățământ în care funcționează programul school after-school şi în care sunt implicaţi peste 100 de cadre didactice și peste 500 de elevi. Conform estimărilor, într-o singură şcoală, sumele primite de dascăli de la părinţi, în ultimii trei ani, ajung la 1 milion de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri