Se poate și altfel. Olimpiadă organizată în condiții ireproșabile

Data publicării:
banner olimpiada

Zilele trecute, site-ul Digi24.ro relata despre condițiile mizere oferite celor mai buni elevi la limba engleză, care au venit la Pitești să participe la faza națională a olimpiadei. Știrea nu i-a lăsat indiferenți pe cititori, care au comentat intens pe marginea materialului. „În general, condițiile de la olimpiadele naționale sunt dezastruoase, indiferent de disciplină”, confirmă o profesoară care ne transmite, însă, că „din fericire, lucrurile pot sta și altfel”. Și oferă un exemplu concret.

banner olimpiada

„M-am întors de la Olimpiada națională de limbi romanice - limba franceză, organizată la Gura Humorului. Mă întrebam dacă, printre atâtea știri despre așa nu, s-ar putea promova și așa da”, spune profesoara, care ne transmite ce a scris pe contul de Facebook despre condițiile în care s-a desfășurat concursul:

„Gura Humorului ridica ștacheta - transformă o Olimpiadă Națională într-o sărbătoare.
Ecourile legate de organizarea olimpiadelor naționale răsună trist, a experiențe ce nu se vor repetate. Dormitul cu toate hainele pe noi, camerele improprii din internate, mesele care nu sunt mese, frustrarea că ești acolo, cu cei mai buni, dar gazdele nu par să dea doi bani pe asta.
Am plecat la Gura Humorului întrebându-ne ce peripeții ne mai așteaptă. Pentru că experiența ne-a învățat - nu știi niciodată la ce sa te aștepți când pleci la Națională.
Drum de 8 ore. În gara neîncăpătoare pentru cei peste 400 de elevi sosiți din toată țara, organizatorii așteaptă să preia loturile din fiecare județ. Microbuzele școlare sunt și ele acolo. Cazare la pensiune, în camere duble.

Festivitatea de deschidere adună ansambluri artistice ale mai multor școli din zonă, într-un spectacol în onoarea invitaților.  E mare sărbătoare în întreaga Bucovină: În Gura Humorului tocmai s-a declarat deschisă ediția de anul acesta a Olimpiadei de Limbi Romanice - Limba Franceză.

Cină și prima noapte - camere călduroase, apă fierbinte la dușuri.

Mic dejun la pensiune - bufet suedez, cum nu prea ți-e dat sa vezi la Națională.

Copiii își fac cruce intonând câte un „Dă, Doamne, să țină!”. La cantina liceului gazdă, prânzul și cina sunt servite de elevi-voluntari. În fiecare zi alții, pentru ca sunt mulți cei care doresc să ajute.

Plimbare cu telescaunul, excursie la Voroneț.

manastire

După Voronet, Moldovița, unde suntem primiți cu pâine și sare. Și cântece. E mare sărbătoare, în Gura Humorului sunt oaspeți de seamă.

De la Moldovița, plecăm într-o plimbare cu Mocănița. Într-unul din sate le din munți, o mână de oameni așteaptă să-și pună cei peste 200 de oaspeți la masă. Suntem doar jumătate aici, cei mari trăiesc emoțiile probei orale. Pâine și sare în întâmpinare, cântec și joc în cinstea noastră.

Apoi Muzeul Ouălor și deja nelipsita primire cu pâine și sare. Au urmat Cetatea de Scaun a Sucevei, Mănăstirea Humorului. Suceava și Fălticeni, pentru cei mari.

Copleșiti, începem să descifrăm esența - lucrul făcut cu sufletul este întotdeauna bine făcut și atinge, întotdeauna, sufletul.

Organizatorii se asigură în permanență că suntem bine. Și, dacă e ceva, orice, nu trebuie decât să spunem. Oana mă anunță ca nu există farmacie non-stop în Gura Humorului, dar sigur ne ajută Cornelia, dacă e nevoie de ceva peste noapte. Doar să fim bine.  Multe "Oane" și multe "Cornelii" în organizare, o spun ecourile - de data asta vesele și luminoase, în ceea ce privește organizarea acestei ediții a Olimpiadei Naționale de Limbi romanice.

În Gura Humorului și în satele învecinate, nimeni nu doarme. De la cei mai mari, la cei mai mici. De la primar și inspector, la elev. Nu câtă vreme mai e ceva de făcut pentru ca oaspeții să se simtă bine.

Oaspeții am fost noi. Așa cum, în fiecare an, am fost oaspeții altor județe.

Gura Humorului ridică, însă, ștacheta, făcând o sărbătoare dintr-o ediție a unei Olimpiade Naționale. Exemplu de aflat și de urmat.

La Festivitatea de închidere ni se spune că, văzut de sus, Pământul a fost planeta cea mai strălucitoare. Asta pentru că eram atât de mulți și de strălucitori adunați la un loc.

olimpici franceza

În gara micuță, aproape de miezul nopții, ultimele grupuri de elevi își iau rămas bun de la orășelul care i-a primit cu atâta drag. Cu gândul la ce le va aduce următoarea Națională. Oana și Cornelia sunt și ele acolo, asemeni celorlalte "Oane" și "Cornelii". Să se asigure, până în ultima clipă, că suntem bine.

Mulțumim tuturor, onoarea de a fi fost acolo este a noastră!”

Profesoara Larisa Gojnete, care a însoțit lotul de elevi care au reprezentat Bucureștiul la olimpiada de franceză, a mai precizat pentru Digi24.ro că totul a fost gratuit - de la intrări, până la transport. „Noi am fost cazați în afara orașului, dar toate microbuzele școlare erau la dispoziția loturilor venite din țară, pentru transport”, adaugă ea.

La Olimpiadă au participat elevi din clasele VII-XII.

Se pare însă că ceea ce s-a întâmplat la Gura Humorului nu este un caz singular. Cineva, probabil o colegă de breaslă, comentează la postarea de pe Facebook a profesoarei: „Comparabil anul acesta cu Olimpiada Națională de Istorie organizată la Buzău! Ireprosabil! Elevii s-au simțit cu adevărat oaspeți dragi”.  Iar concluzia vine firesc: „Speranța moare ultima...”.

Citiți și: FOTO. Condiții de penitenciar pentru olimpicii la engleză

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri