Studenții români învață să lupte împotriva atacurilor cibernetice

Data publicării:
Computer Gaming Summit Held In Germany
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Studenţii Facultăţii de Informatică şi Matematică din Cluj-Napoca învaţă să lupte împotriva atacurilor cibernetice cu ajutorul unui laborator de informatică de ultimă generaţie. A fost donat de o companie IT pentru ca cei 2.600 de studenţi ai facultăţii să înveţe mai uşor şi mai rapid cum să realizeze şi să testeze programe software sigure. Din următorul an universitar 65 de studenţi vor putea participa chiar la cursuri speciale în domeniul securităţii.

În ultimii doi ani numărul atacurilor cibernetice şi al furturilor de date s-a dublat. Programele antivirus din toată lumea trebuie să oprească cu 57% mai multe încercări de atac, potrivit producătorilor de programe de securitate informatică.

„Poţi să fii un programator foarte bun să spunem web ori de baza de date şi strict dezvoltând funcţionalitatea aplicaţiei care funcţionează în parametrii optimi poţi să ai probleme de securitate în aceea aplicaţie”, afirmă Sandor Lukacs, manager de proiect companie.

Cu ajutorul celor 12 PC-uri de ultimă generaţie, o companie de securitate informatică încearcă să pregătească studenţii în domeniul securităţii cibernetice încă de pe băncile şcolii.

„Undeva pe la 98% din absolvenţii de informatică sunt imediat după absolvire sau chiar înainte de absolvire angajaţi”, spune Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică.

Fiecare calculator a costat 1.500 de euro şi îi va ajuta pe studenţi să testeze în paralel mai multe programe menite să blocheze atacurile cibernetice.

Putem rula mai multe maşini virtuale şi în felul ăsta putem vedea cum interacţionează simultan mai multe sisteme de operare”, spune Cristian Brad, student.

„În unele situaţii dacă staţiile sunt vechi studenţii trebuie să îşi aducă laptop-urile de acasă pentru că sunt mai performante decât ce avem noi în laborator”, precizează Radu Dragoş, lector.

Compania va fonda la Cluj-Napoca, din următorul an universitar, şi două cursuri opţionale pentru 65 de studenţi care vor să se specializeze în domeniul securităţii şi atacurilor informatice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri