Trei creșe în sistem danez vor funcționa de luni în București

Data publicării:
jucarii cresa

Educația românească adoptă modelul statelor nordice. După 30 de ani de conservatorism fără progres, filosofia românească de educație timpurie pare perimată. Părinții caută o variantă educativă mai bună pentru copii, iar autoritățile locale sunt obligate să se adapteze. În Sectorul 2 al Capitalei au fost amenajate trei creșe în sistem danez, care vor primi, de luni, 105 copii. Modelul danez se bazează exclusiv pe educarea, libertatea și responsabilizarea copiilor.

În creșele pe sistem danez, copilul are libertatea să descopere. Nu mai este ținut în clasă, conform unui orar strict de activități. În sistemul danez, copilul participă zilnic la activități în aer liber, indiferent de gradele din termometre.

Ca să înțeleagă perfect diferența de abordare, o parte a personalului noilor creșe din Sectorul 2 va fi instruit de experți în educație timpurie din cadrul VIA University, Danemarca.

„Cel danez pune foarte mult copilul în natură. Eu ca și personal medical îmi doresc foarte mult ca riscul de îmbolnăviri să fie cât mai scăzut. Și atunci, copilul, dacă stă foarte mult în natură, are o imunitate mai crescută. Pe lângă aceasta, copiii devin autonomi, învață să se îngrijească, să se autoîngrijească, să se încalțe, să se îmbrace, explică medicul Anda Macovei.

- În sistemul actual, nu...?

- Din păcate doamnele educatoare care sunt la grupă mai mult au calitatea de îngrijitoare. Îi dezbracă, îi îmbracă, le pun pamperșii, îi duc pe oliță...

Programul de somn va fi adaptat nevoilor copilului și opțiunilor pe care el le are. Spre deosebire de modelul tradițional, când programul era fix, acum putem să organizăm activitățile de odihnă la cererea copiilor, în funcție de starea fizică și psihică a copilului. Sistemul danez presupune și aduce nou în planul organizării activității tocmai libertatea copilului de a alege ce activitate de cunoaștere să desfășoare la un moment dat al zilei. Până acum, activitățile erau organizate în mod similar pentru toți copiii din grupă. Acum, ei vor avea posibilitatea să desfășoare activități diverse în cadrul aceluiași interval de timp. Un copil poate alege să deseneze, altul să construiască LEGO, altul să danseze pe muzica din fundal”, explică Florin Manole - șef serviciu DGASPC Sector 2.

Criza creșelor românești ar putea fi istorie chiar în viitorul apropiat. Noile amendamente legislative le permit autorităților locale să amenajeze spații destinate copiilor până în 3 ani și în incinta grădinițelor.

Pentru a deschide o creșă îți trebuia foarte mult teren. Acum, prin modificarea de ultimă oră, putem înființa creșe în grădinițele acreditate”, explică Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Chiar și așa, Sectorul 2 mai are un deficit estimat de aproximativ 400 de locuri. Conform autorităților bucureștene, ca să se poată plia pe cerearea extrem de mare, fiecare sector are nevoie de cel puțin 400 - 500 de locuri noi în creșe. Anul trecut, în București erau aproximativ 48.000 de copii mai mici de trei ani.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri