Elicopterele de elită ale americanilor, aduse în România

Data publicării:
elicoptere

Militari de elită din aviaţia americană au debarcat în baza Mihail Kogălniceanu şi au adus cu ei Şoimii Negri, celebrele Black Hawk, unele dintre cele mai puternice elicoptere de atac din lume, folosite chiar şi la prinderea lui Osama bin Laden. Cele patru aparate de la Kogălniceanu au fost aduse din Israel şi au făcut deja primele teste de zbor. Elicopterele de atac fac parte din promisiunea americanilor de întărire a securităţii în statele din sud estul Europei. O echipă Digi24 i-a însoţit pe militarii americani timp de o zi în baza de la Kogălniceanu.

Baza americană Mihail Kogălniceanu. După un drum de câteva minute printre hangarele soldaţilor ajungem în locul unde au fost aduse unele dintre cele mai cunoscute elicoptere de luptă americane. Black Hawk sau şoimii negri sunt printre cele mai cunoscute arme ale soldaţilor de peste ocean.

Patru elicoptere de acest tip au fost aduse din Israel cu un avion gigant. Acum sunt asamblate pe o platformă, asemenea unui lego.

Cele patru elicoptere care sunt pe această rampă de tip Black Hawk ar trebui să aibă un zbor de test în următoarele două, trei ore. Se va merge deasupra poligonului Babadag. Este motivul pentru care militarii încearcă să asambleze cât mai repede aceste aparate de luptă

Militarii care zboară cu Black Hawk fac parte dintr-o unitate de elită a armatei Statelor Unite. Brigada 10 de elicoptere îşi are sediul la New York. Soldaţii au fost trimişi în Germania, de unde au ajuns în ţara noastră.

„Comandamentul central este în Germania. De aici, noi ne despărţim spre diferite ţări. Avem forţe în Lituania, avem forţe în România. Vom trimite şi în Polonia,” precizează James Bates, comandant, Brigada 10 Black Hawk.

Fiecare elicopter care îi însoţeşte pe soldaţi valorează în medie peste 20 de milioane de dolari.

Elicopterele de tip Black Hawk au intrat în dotarea noastră încă de la finalul anilor '70, începutul anilor '80. Acest tip de elicopter este în primul rând unul care dă încredere, este un aparat de zbor util. Te duce acolo unde vrei să te ducă,” spune un militar din Brigada 10 Black Hawk.

Două astfel de aparate de luptă au fost folosite inclusiv în misiunea de capturare a lui Osama bin Laden. La Mihail Kogălniceanu, şoimii negri sunt pregătiţi pentru primul lor zbor.

Black Hawkul este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai bune aparate de zbor și, totodată, elicoptere de atac. Astfel de manevre de zbor au loc zilnic la Mihail Kogălniceanu, la câțiva kilometri de Constanța.

Soldaţii americani din brigada 10 elicoptere vor rămâne în România până în luna august. Antrenamentele lor se vor desfăşura şi alături de piloţii români de pe avioane de luptă de tip F16.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri