12 oameni au murit din cauza căldurii

Data publicării:
caldura soare-1

La Iaşi, au fost 33 de grade la umbră. Judeţul nu era printre cele atenţionate cod galben. Un bărbat de 32 de ani, angajat al societăţii de salubrizare din oraş, a picat ca secerat. Deşi a fost transportat imediat la spital, medicii nu au reușit să-l salveze.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, coordonator UPU-SMURD Sf Spiridon: „A fost adus în stop cardio-respirator. Temperatura centrală a acestui pacient era de 43,3 grade.”

Conducerea societăţii de salubrizare spune că le creează angajaţilor toate condiţiile, chiar dacă afară e caniculă.

Vasile Câtea, director adjunct SALUBRIS: „El era la colectarea deșeurilor și este una din variantele ușoare, am putea spune, nu e un efort fizic foarte ridicat.”

Poliția şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au deschis o anchetă.

George Tanasievici, director ITM Iași: „Din primele declarații, declarații verbale pe care le-am luat, acum dimineață, de la toți muncitorii, primesc apă minerală. Problema nu este numai apa minerală, problema este și să încerci să te ferești de astfel de perioade de caniculă.”

Angajat SALUBRIS: „Stăm deoparte că e prea cald, că nu se poate, vedeți ce e afară.”

***

Angajat SALUBRIS: Mai bem apă minerală, mai luăm o înghețată.

Reporter: Câtă apă beți?

Angajat SALUBRIS: 3 kg - 4 .

Un alt bărbat, de 55 de ani, a fost găsit fără suflare în localitatea Popricani din județul Iași. Era văcarul comunei și, miercuri după amiază, a adormit pe câmp. Oamenii l-au găsit abia a doua zi dimineață, mort. Tot pe câmp și-a pierdut viața și un pensionar din județul Vaslui.

Dr. Nadia Ungureanu, director medical SJA Vaslui: „Pacient de 74 de ani, fără semne vitale, găsit în localitatea Idrici, în loc public. Echipajul nu a făcut decât să constate decesul acestui pacient.”

Temperaturile ridicate nu i-au speriat pe români, care au ieşit din case chiar şi la orele amiezii, când temperaturile depăşeau 34-35 de grade Celsius.

- Cum faceți față căldurii?

- Păi nu prea fac față, încerc acum să ajung mai repede acasă

- Apa ați luat cu dvs?

- Nu am mai luat nimic

***

- De ce ați ieșit la ora asta?

- Am avut niște probleme.

***

- Mai stau în casă, beau lichide, respect adică niște reguli.

- Totuși e prânz și sunteți afară.

Specialiștii le recomandă în special copiilor, gravidelor și vârstnicilor să evite plimbările lungi în timpul zilei, când disconfortul termic este ridicat și să bea suficiente lichide. De expunerea la soare trebuie să se ferească în perioadele caniculare, și bolnavii cronici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri