15 plaje excelente în România

Data publicării:
plaja innorat goala

Una dintre cele mai curate zone este, potrivit analizelor, la intrare în staţiunea Mamaia. Aici, apa nu are nici bacterii, nici germeni şi nici urme de poluare. Calificativul primit?: Excelent!

Litoralul românesc are alte 14 astfel de zone perfecte în Năvodari, Mamaia, Olimp şi Venus. Alte 21 de plaje au fost calificate drept bune, în timp ce, în Eforie Nord-Eforie Sud şi Jupiter lucrurile nu stau la fel de bine.

Între Eforie Nord şi Eforie Sud, apa este plină de bacterii. O explicaţie ar fi că fundul mării este format din nisip amestecat cu mâl ce creează un mediu perfect pntru dezvoltarea microorganismelor.

Multe bacterii se ascund în algele aduse la mal de curenţi. Specialiştii spun că sunt periculoase doar pentru fauna şi flora din mare.

Dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt DSPJ Constanţa: Asta înseamnă că, în zona respectivă, deşi populaţia poate să facă baie, deşi nu afectează sănătatea, conform regulei care s-a aplicat, această normă nu este satisfăcătoare.

Toate aceste calificative au fost date în urma rezultatelor de laborator ale analizelor microbiologice cerute de Uniunea Europeană. Potrivit cercetătorilor marini, creşterea nivelului de bacterii în apa mării poate fi influenţară de poluare, gradul de agitare al mării sau de temperatura acesteia.

Simion Nicolaev, director INCDM „Grigore Antipa”: După 20-21 de grade Celsius pot genera anumite condiţii favorabile. Să nu uităm că există şi extreme. În urmă cu 5-6 de ani, am avut temperaturi care, în zona de îmbăierie au depăşit 30 de grade! Dacă se mai adaugă şi resuri vegetale de la alge creează un mediu favorabil.

În plus, fiecare dintre cele 50 de mii de nave care tranzitează Marea Neagră poluează pentru că aruncă în apă, voit sau accidental, sute de kilograme de ape uzate sau diverse amestecuri arse. 385 de plaje din întreaga Uniune Europeană, printre care Franţa şi Italia, au fost catalogate drept nesatisfăcătoare.

Plaje cotate cu Excelent

- Năvodari: 3 sectoare

- Mamaia: 6 sectoare

- Olimp: 1 sector

- Neptun: 1 sector

- Venus. 2 sectoare

- Saturn: 1 sector

- Cap Aurora: 1 sector

Plajă cotată Bun

- Năvodari: 3 sectoare

- Mamaia: 3 sectoare

- Constanţa. 2 sectoare

- Eforie N şi S: 2 sectoare

- Olimp-Neptun: 2 sectoare

- Jupiter: 2 sectoare

- Cap Aurora: 2 sectoare

- Venus-Vama Veche: 6 sectoare

sursa: raportul Ministerului Sănătăţii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri