A. Ţuţuianu: Protocoalele încheiate de SRI sunt legale şi normale

Data actualizării: Data publicării:
2 SRI

Comisia parlamentară pentru controlul SRI a verificat protocoale încheiate de SRI cu alte institituţii ale statului. Iar acestea sunt „o formă legală, firească şi normală în cooperare interinstituţională care stabileşte responsabilitatea fiecărei instituţii”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei. Acesta spune că SRI a încheiat astfel de protocoale începând cu anul 1992 iar unele dintre acestea au fost aprobate de CSAT. De asemenea, Ţuţuianu a precizat că există un protocol de colaborare încheiat, în februarie 2009, între SRI şi Parchetul General.

 

„Există un protocol încheiat în 4.02.2009 între SRI şi Parchetul General. Acesta are la bază mai multe legi, inclusiv cea privind protecţia privind informaţiilor clasificate. Ecistă, de asemenea, hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau colaborarea dintre SRI şi Ministerul Public. Strategia de Apărare în vigoare prevede în continuare astfel de protocoale”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public”. Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că Serviciul de informaţii nu este organ de cercetare penală.

De-a lungul anilor, SRI a încheiat protocoale cu Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sănătăţii. „În urma analizei realizate la SRI din dispoziţia domnului Hellvig s-a constatat că unele protocoale de colaborare nu mai corespund realităţilor juridice ori nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii, iar altele dintre aceste protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare direcotrul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea cosemnatarilor, inclusiv cele din domeniul justiţiei care nu mai corespund criteriilor de necesitate, actualitate şi utilitate”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Citiţi şi:

Reacția SRI la presupusul protocol secret cu DNA

Reacţiile DNA şi Parchetului General la acuzaţiile privind colaborarea cu SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri