A2, deschisă pe 50 de kilometri. 18 drumuri naţionale sunt încă închise. A reînceput să ningă

Data actualizării: Data publicării:
drum masina viscol

A fost redeschisă circulaţia pe A2, pe tronsonul Bucureşti-Lehliu, între kilometrii 12 şi 64. Autostrada Bucureşti-Constanţa a fost închisă vineri dimineaţă din cauza condiţiilor meteo severe – ninsoare abundentă şi viscol. Sâmbătă seară a reînceput să ningă în sud-estul ţării.

Viscolul de vineri i-a obligat pe şoferi să-şi abandoneze maşinile pe autostradă. Iar pentru a nu îngheţa în câmp, autorităţile i-au cazat peste noapte în localităţile din preajmă.

Gabriel Stanciu, primarul comunei Dragalina: „În sala de festivităţi de la Dragalina am avut în jur de 40 de persoane, în sala de la Drajna, în jur de 30. Am făcut ce am putut la acel moment, pentru că magazinele, din cauza faptului că nu am avut energie electrică, erau închise şi nu am putut să le asigurăm multe alimente la cei din Drajna. Dintr-o staţie peco am reuşit să le luam nişte covrigi şi apă. La cei din Dragalina, pentru faptul că noi locuin aici, ne-am dus şi am luat mâncare de acasă.”

După ce viscolul a trecut, şoferii au fost urcaţi într-un camion şi duşi înapoi pe autostradă, să-şi recupereze maşinile, pentru a se putea deszăpezi şoseaua.

Ionuţ Şerban, şofer blocat pe A2: „Suntem într-un camion cu prelată, în remoca acestui camion. Afară sunt -12 grade. Suntem aproximativ 20 de persoane în acest camion. E un curent incredibil aici. Ne duc spre autostradă, suntem într-un camion al ISU, să ne recuperăm maşinile, pe care, la sugestia Poliţiei Autostrăzi, le-am abandonat azi-noapte pe autostrada A2.”

Ovidiu Tătăranu, purtătorul de cuvânt al ISU Călăraşi: „Exact în aceleaşi condiţii mergem şi noi la intervenţii. Nu sunt alte condiţii, nu există alte condiţii în care ar fi putut fi transportaţi. Am făcut tot ceea ce s-a putut astfel încât să ajungem la fiecare şi ne-am făcut griji pentru fiecare, pentru că ştiam că trece timpul şi echipajele noastre chiar au făcut eforturi supraomeneşti pentru fiecare caz în parte.”

Şoferii spun că şi poliţia poartă o parte din vină pentru că au rămas blocaţi în zăpadă, pe autostradă.

Eu fac Constanţa - Otopeni, asta e meseria. Era Poliţia la Centură, putea sa zică: Bă, nu o mai lua, nu mai ieşi, că închid autostrada”, spune un şofer de camion.

Şi zecile de oameni blocaţi, unii mai bine de 36 de ore, la benzinăria de la kilometrul 88 de pe Autostrada Soarelui s-au pus în mişcare. Ei acuză autorităţile că nu au făcut nimic pentru a-i ajuta.

Andreea, şofer blocat pe A2: „Din momentul în care am fost opriţi, la 5:30 dimineaţa, ieri (vineri – n.r.), au trecut pe lângă noi, nu ne-au întrebat nici măcar dacă suntem îngheţaţi, dacă avem apă, dacă avem mâncare, dacă avem copii mici sau bolnavi, iar astăzi când au venit să ne deszăpezească, au deszăpezit celălalt sens, adică Constanţa-Bucureşti, nu Bucureşti-Constanţa, aşa cum ar fi trebuit.”

La benzinăria de la kilometrul 139, unde erau izolate 15-20 de persoane, zăpada era troienită. Aici a ajuns doar un autogreder, care a deschis drum unei ambulanţe. O femeie cu probleme cardiace avea nevoie urgentă de ajutor. Maşinile rămase în parcarea staţiei au pornit, în jurul orei 17:00, în urma utilajului de deszăpezire.

Drumarii pun întârzierea cu care se face deszăpezirea pe unul dintre cele mai circulate drumuri din ţară pe seama şoferilor care şi-au abandonat maşinile pe şosea.

Cristian Popa, reporter Digi24: „Suntem în apropiere de localitatea Drajna, suntem într-un utilaj de mare tonaj, într-o freză, şi încercăm să înaintăm. Sunt porţiuni de autostradă unde e foarte dificilă această înaintare, având în vedere ca sunt suluri de zăpadă şi de 2 metri. E destul de dificil să înaintezi în situaţia în care descoperi că pe traseul sunt şi foarte multe maşini abandonate.”

Multe maşini abandonate, adică puse rău, foarte rău, de-a curmezişul şi a trebuit să le tragem de acolo, eu cu colegii din faţă, ca să poată trece şi utilajele mari, cu lamele”, spune şoferul autofrezei.

Pentru deszăpezirea A2 au fost folosite 11 freze şi alte opt autospeciale.

Sursa: Digi24

O sinteză a zilei în imagini vedeţi aici

ACTUALIZARE 23:00. Centrul Infotrafic anunţă că au fost instituite restricţii de tonaj (7,5 tone) pe încă trei drumuri din judeţul Galaţi: DN 2B Șendreni – Galaţi, DN 22B Galaţi – limita cu judeţul Brăila şi DN 25A Hanu Conachi – Năneşti.

ACTUALIZARE 22:30. Conform CNAIR, a fost redeschisă circulaţia pe următoarele tronsoane de drumuri naţionale din judeţul Tulcea:

DN 22, km 16+000 – km 172+000, Somova – Tulcea

DN 22, km 210+000 – km 232+900, Babadag – Baia

DN 22A, km 18+125 – km 45+750, N. Bălcescu – Topolog

DN 22D, km 56+000 – km 71+470, Ciucurova – Slava Rusă

DN 22E, km 0+000 – km 14+000, Gărvan – I.C. Brătianu

ACTUALIZARE 22:00. Se circula pe ambele sensuri pe A2, tronsonul Bucureşti - Lehliu, dar în convoi însoţit de maşini de poliţie. Restul autostrăzii rămâne închis în timp ce a început din nou să ningă. Iniţial, în jurul orei 18:00, circulaţia a fost permisă doar pe sensul dinspre Bucureşti spre Lehliu.

Centrul Infotrafic anunţă că la ora 18:30 erau închise, din cauza zăpezii şi a viscolului, următoarele sectoare de drumuri naţionale:

A2 Lehliu - Constanţa

A4 Ovidiu - Aigea

Judeţul Constanţa:

DN 3

DN 22

DN 3C

DN 38

DN 22C

DN 22A

DN secundare către staţiuni (39D, 39C; 39B; 39A)

Judeţul Galaţi:

DN 24D Tuluceşti – limita cu judeţul Vaslui

Judeţul Tulcea:

DN 22(E87) Măcin – Tulcea, către Constanţa

DN 22E Garvăn – I. C. Brătianu

DN 22D Măcin – Horia – Ciucurova – Două Cantoane

DN 22A Cataloi – Topolog – limita cu judeţul Constanţa

DN 22F Nalbant - Horia

Judeţul Vaslui:

DN 26 Murgeni – limita cu judeţul Galaţi

DN24A Murgeni - Fălciu

Drumuri cu restricţie de tonaj

Judeţul Galaţi:

7,5 tone - DN 26 şi DN 26A

Judeţele Buzău şi Brăila:

3,5 tone - DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri